Sammen for en bærekraftig forvaltning av Polhavet
Publisert: 27. april 2023
Sammen for en bærekraftig forvaltning av Polhavet
Denne uka arrangerte forskere i SUDARCO-prosjektet et todagers seminar om bærekraftig forvaltning av Polhavet.
Tema for første dagen var aktivitetsmønstre, sikkerhet og beredskapsutfordringer i det norske ansvarsområde for søk- og redning innenfor polarkodens grenser. Den andre dagen var rettet mot de miljømessige konsekvensene av menneskelig aktivitet i Polhavet. Seminaret var et samarbeid mellom to arbeidspakker i SUDARCO.
Femti deltakere fra over 20 ulike institusjoner representerte blant annet næringslivet, myndighetene, forskningsinstitusjoner og miljøvernorganisasjoner.
Mandag startet med spennende foredrag fra fiskeri- og cruisenæringen om aktivitet i nord: om status og forventningene, samt de viktigste drivere og barrierer for fremtidig aktivitet i dette området. Deretter satte vi søkelyset på sikkerhet og beredskap med fokus på ressurser innenfor søk og redning, tilgjengelige vær- og istjenester, og polarkodens regelverk.
Høy og bred kompetanse blant deltakerne resulterte i rike diskusjoner om sikkerhetsutfordringer i de ulike næringene. Vi diskuterte hvordan forebyggende tiltak vil kunne redusere risiko. Her kan man tenke på ferdselsbegrensning i form av et maksimum antall passasjerer om bord cruisefartøy, dynamiske rutebegrensninger ved ekstreme vær- og isforhold, samt utvidelsen av polarkoden.
Kunnskapsdeling mellom de ulike deltakerne ga oss innsikt i fordelene og ulempene av slike tiltak, samt i hvilken grad disse vil være hensiktsmessige og gjennomførbare.
Tirsdag satte vi søkelyset på de miljømessige konsekvensene av aktivitet i Polhavet. Dagen startet med spennende foredrag om tiltak for å redusere fotavtrykket i fiskerinæringen, cruiseturisme, militæret, og ved forskningsaktivitet.
Diskusjonen ble guidet gjennom Slido, et digitalt verktøy som vi brukte for å få innsikt i deltakernes perspektiver på de viktigste menneskelige aktiviteter, påvirkninger og økosystemarter i Polhavet. Vi fikk innspill på sårbare dyregrupper og risiko for innføring av fremmede arter gjennom skipstrafikk. Vi ønsket også tilbakemelding på kunnskapshull og satsningsområdene som SUDARCO vil jobbe videre med fremover i prosjektet.
Engasjementet blant deltakerne var høy gjennom de to dagene og seminaret vil være et viktig fundament for videre arbeid i prosjektet.
Vi takker alle foredragsholdere og deltakere, samt forskerne Maria Sydnes (UiT Norges arktiske universitet), Jelmer Jeuring, Malte Müller, Jens Boldingh Debernard (Meteorologisk institutt), Nina Mikkelsen (Akvaplan-niva) og Gunnar Sander (NIVA) for viktige bidrag for å få til dette seminaret.