Forskere har funnet mammuttenner som er 1,2 millioner år gamle. I en tann er det mye informasjon om de store dyrene.
Av: Ellen Kathrine Bludd // UiT Norges arktiske universitet i Tromsø
Har du sett den hårete mammuten i Istid-filmene? Den kalles en ullhåret mammut. Man tror at de siste mammutene døde ut for omtrent 4000 år siden. Men visste du at det fantes flere typer mammuter?
Den ullhårete mammuten var den siste mammuten som levde på jorda, før mammutene forsvant. De var godt tilpasset et kaldt klima. De døde ut som et resultat av klimaendring og mennesker som jaktet på dem. Illustrasjon: Mauricio Anton/Wikipedia.
Det har forskere funnet ut mer om, ved å se veldig nøye på bittesmå biter av mammutenes tenner. Det de fant ut har løst en gåte om en helt spesiell mammut.
Her er de tre mammuttennene som forskerne ha analysert. De er 0.7 –1.2 million år gamle og ble funnet i den frosne jorda i Sibir i Russland. FOTO: PAVEL NIKOLSKIY
Tennene han fant var jeksler. Jeksler er de tennene som er bakerst i kjeven, som både mennesker og dyr bruker til å tygge med. Det var altså ikke de lange støttennene, som er de tennene mammuter er kjent for.
Tennene hadde ligget i permafrosten i Sibir i hundretusenvis av år. Permafrost er jord som er frossen. Nå hadde jorda altså smeltet og tennene dukket opp ved elva.
Forskeren tok tennene med til et museum, der de ble liggende i omtrent 40 år.
En forsker som var interessert i å studere DNA drillet et hull i dem, og klarte å få ut små biter av tennene.
Han tok disse bitene med til et DNA-laboratorium, der de studerer eldgammelt DNA.
Verdens eldste DNA
I DNA-laboratoriet må man ha på seg beskyttelsesdrakter og alt må være veldig rent, sånn at ikke de eldgamle DNA-bitene blir forurenset av nytt DNA.
Forskerne tok DNAet ut av den lille tannbiten, og oppløste det. Så satt de sammen DNAet på en helt spesiell mate, slik at de kunne lese og analysere det ved hjelp av en PC.
Forskerne fant ut at DNAet fra en av de eldgamle mammuttennene var 1,2 millioner år gammelt! Det er det eldste DNAet i verden som noensinne har blitt lest og analysert.
Det eldgamle DNAet er en slags oppskrift på en mammut, og gjorde det mulig å sammenligne det med andre oppskrifter på andre mammuter og elefanter, som man allerede hadde DNAet til.
På denne måten fant forskerne ut hvordan disse million år gamle mammutene så ut og var tilpasset til livet på jorda på den tiden de levde.
Nye ting om mammutene
Forskerne fant ut at det var to ulike grener i mammutenes slektstre. Dette visste man ikke fra før.
En av grenene i slektstreet er forfedrene til den ullhårete mammuten, den brune og hårete mammuten som er med i Istid-filmene. Den andre grenen er forfedrene til den kolumbianske mammuten, som lignet mer på en elefant.
– Vi tror at tanna som var 1,2 millioner år gammel tilhørte den opprinnelige steppemammuten som kom til i Nord-Amerika fra Sibir, sier Peter Heintzman som forsker på mammut.
Peter forklarer at dette funnet viser at den kolumbianske mammuten er en blanding av den 1,2 millioner år gamle steppemammuten som de fant tanna til og den ullhårete mammuten.
Før visste man nemlig ikke hvor den kolumbianske mammuten kom fra.
– Dette den siste brikken i et puslespill som forklarer opprinnelsen til den kolumbianske mammuten, fordi den har alltid har vært litt rar, sier forskeren.
Mammutene var laget for en kald verden
Forskerne fant også ut at slektningen til den ullhårete mammuten allerede hadde de fleste egenskapene som trengtes for å leve i den iskalde delen av kloden den levde i.
– Dyr som er tilpasset kalde omgivelser, er vanligvis hårete og har ekstra fett på kroppen, sier Heintzman.
Og dette hadde altså mammut-tipp-tipp-tipp-oldeforeldrene til ull-mammuten, allerede en halv million år før den ullhårete mammuten eksisterte!
Man kan også se på DNAet til andre dyr for å finne ut når forskjellige tilpasninger til naturen utviklet seg.
Slik utvikler dyr seg på ulike måter gjennom mange, mange år, og blir til ulike dyrearter med ulike egenskaper.
Den frosne jorda tiner, og arbeidet haster
I varmere områder er det vanskeligere å finne denne informasjonen fordi DNA ikke bevares like godt i varmen. Permafrost, den frosne jorda der tennene ble funnet, er det som bevarer DNA best.
Men permafrosten tiner på grunn av klimaendringene. Derfor haster dette arbeidet. Kvaliteten på DNAet i beinrester og tenner brytes ned når det tiner.
– Vi jobber så raskt vi kan for å få så mye informasjon som mulig fra permafrosten, sier Heintzman.
Kanskje kan forskningen til Heintzman løse flere gåter om mammutene og andre forhistoriske dyr i fremtiden.
Tekst
Denne artikkelen er skrevet av Ellen Kathrine Bludd. Hun arbeider på UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.
Det er helt i orden at du bruker denne artikkelen i for eksempel skolearbeidet, eller deler den med andre.