Det største kattedyret i Norge

Gaupa er det eneste viltlevende kattedyret vi har i Norge. Gaupa fins i hele landet, men på Vestlandet og helt nord i Norge er bestandene små.


Av: Helge Markusson // Framsenteret

Foto av gaupe
Foto: Thomas Mørch, Bjørneparken.

Gaupa trives best i områder med bratt terreng. Den liker også skog og tett vegetasjon. Den jakter og spiser rådyr, rein og sauer.

I tillegg spiser gaupa mindre dyr som hare, rev, fugl og smågnagere. Den liker ferskt kjøtt, så den hamstrer ikke mat. Gaupa er en dyktig jeger som jakter ved å smyge seg sakte inn på byttet og angripe med noen få raske sprang.

Nærbilde av poteavtrykk til gaupa
Potene er pelskledt og store i forhold til kroppen, og det gjør at den ikke synker så dypt ned i snøen. Sammenlignet med rev og ulv er sporet usymmetrisk. I tillegg trekker gaupa stort sett inn klørne, slik at de ikke vises i sporet. Foto: Vegar Pedersen, SNO.
Nærbilde av gaupe
Gaupa kan veie opp til 25 kilo. Den er lett å kjenne igjen på de sorte øreduskene og en svart halespiss. Foto: John Linell, NINA.

Les også

Del gjerne

Det er helt i orden at du bruker denne artikkelen i for eksempel skolearbeidet, eller deler den med andre.

Mer om gaupa og andre dyr som setter spor

Nettsiden SPOR tar for seg de vanligste dyreartene i nord og deres spor og sportegn. Den er også tilpasset undervisning i skolene, med oppgaver og spill.

Stikkord: