Varanger i endring – hva betyr det for oss?

Har du lagt merke til at snødekket om vinteren nå varer to måneder kortere enn for 20 år siden? Eller at multebærene ofte modner 1-2 uker tidligere enn før? Kanskje har du observert mer gress, selje og blomster noen steder, mens krøkebæra har tatt over andre områder?

Foto: Helge M. Markusson/Framsenteret
Av Linn Bruholt, The Arctic Sustainability Lab, UiT – Norges arktiske universitet. Vera H. Hausner, The Arctic Sustainability Lab, UiT – Norges arktiske universitet. Máret Heatta, The Arctic Sustainability Lab, UiT/Samisk Høgskole

Disse endringene har vi funnet gjennom samtaler med lokalbefolkning i Varanger, som en del av forskningsprosjektet «Fra Fjell til Fjord» der vi har snakket med kunnskapsrike personer om hvordan naturen rundt oss har endret seg over de siste årene.

Vi har snakket med fiskeren, som har levd av fiske i Varangerfjorden hele sitt liv. Og bestemora, som har plukket bær og gått på tur i de samme områdene som hennes bestefar gjorde. Og vi har snakket med reindriftsutøvere, jegere, laksefiskere, bønder, turgåere og innlandsfiskere.

Kort sagt – vi har snakket med mange som på en eller annen måte oppholder seg mye utendørs og har observert hvordan miljøet har endret seg på Varanger.

Hvorfor gjør vi dette?

Klimaendringene påvirker miljøet på land, i vann og i havet, som igjen har betydning for folk som bor her. Framsenteret (FRAM – Nordområdesenter for klima og miljøforskning) har derfor satt i gang et prosjekt der vi starter med å spørre hvilke endringer dere opplever.

Gjennom tradisjoner og eget bruk har dere tilegnet dere en unik kunnskap om områdene rundt dere. Her i nord vil vi oppleve konsekvensene fra klimaendringene tidligere enn andre steder i landet og verden – vi ser virkningene allerede.

 Nesseby. Foto: Linn Bruholt

Vi skal fortsette å leve i og med naturen til tross for de pågående endringene, og vi har god evne til å tilpasse oss. Men for å kunne tilpasse oss på en måte som sikrer at fremtidige generasjoner også kan dra nytte av det som gjør Varanger unikt, må vi forstå de endringene som skjer. Og hvem kan gi bedre innsikt i disse endringene enn de som lever tett på dem hver dag?

Så hva har vi funnet ut?

Kunnskapen som er delt med oss er enorm og viser hvor verdifull lokal innsikt er. Flere polare lavtrykk gir høyere bølger og mer ustabilt vær for fiskerne på fjorden. Det ustabile været gjør det vanskelig å planlegge frem i tid for reindriftsutøvere og bønder, der også de gamle værtegnene ikke stemmer lengre. Selv om vi ikke kan dekke alt, har vi oppsummert noen av de viktigste funnene på denne nettsiden.

Her er det viktig å huske på at ikke alle endringene vil gjelde for hele Varanger, det er variasjoner også på halvøya. Og folk har forskjellig utgangspunkt basert på alder, egen interesse og hukommelse. Så når vi skriver at noe skjer tidligere eller senere, eller det er mer eller mindre av noe, så har det noe å si hva det sammenlignes med. Kanskje din egen opplevelse og observasjoner er annerledes enn det vi har funnet ut?

Selv om endringene kan oppleves annerledes er det en slutning vi kan trekke helt sikkert – Varanger er i endring. I et lokalsamfunn som er så kobla på naturen og naturressursene er det ikke tvil om at endringene vil ha konsekvenser.

Vi har allerede tatt med oss flere av observasjonene og spørsmålene som ble delt med oss, og basert på disse fortsatt på flere småprosjekter som skal prøve å svare på noen av spørsmålene som kom frem. Dette vil vi jobbe med over de neste par årene. Kanskje finner vi svarene på dem sammen med deg?

En utfordring til deg som leser – tenk gjennom om du har lagt merke til noe som har endra seg siden du var liten. Hva har endra seg? Hvordan har det påvirka din hverdag og bruk av områdene rundt deg? Og hvordan vil det påvirke i fremtiden?

Fra Fjell til Fjord (C2C) er et prosjekt finansiert av Framsenteret, og er et samarbeid mellom flere forskningsinstitusjoner. Denne delen av prosjektet på Varanger er det UiT – Norges arktiske universitet som er ansvarlig for. Du kan lese mer om prosjektet her.