
Sjøkreps elsker maneter
Publisert: 20. mars 2018

Flere maneter
Mengden maneter har økt i norske fjorder. Årsaka er en kombinasjon av dybdekolonisering, potensiell overfiske, næringstilgang, kystutvikling og havoppvarming. Dette har gitt negative økonomiske konsekvenser, som fiskedød i akvakulturanlegg og at det kreves mye arbeid når de går i garn og andre fiskeredskaper.
En studie viser at maneter kan bidra være glimrende mat for sjøkreps i norske fjorder. Det er forskere fra Akvaplan-niva på Framsenteret i Tromsø, National Oceanography Center i Southampton og Heriot-Watt University i Edinburgh som gir det første empiriske bevis på at sjøkreps spiser maneter.

Ved å senke undervannskamera med plater fylt med maneter klarte forskerne å konstatere at maneter er en viktig matkilde for sjøkrepsen. Forsøkene ble gjennomført i Sognefjorden.
-Vi har også beregnet at maneter kan gi et høyt energisk bidrag til sjøkrepsens diett, mellom 25% og 10 ganger deres energibehov, avhengig av størrelsen på maneterblomstringen og antall sjøkreps på havbunnen, sier Katherine Dunlop, postdoc tilknyttet Akvaplan-niva.

Åtsel-spisere
Dette arbeidet er en del av JellyFarm- og EFFECTS-prosjektene, som gir betydelig ny informasjon om vår forståelse av åtsel-spiserenes plass i økosystemet i fjorder langs kystene av Norge og Svalbard. Åtsel-spisere spiller en viktig rolle i havmiljøet ved å behandle og organismer som faller til sjøbunnen. De fleste avgrensningsstudier har blitt gjennomført i det åpne hav, og ofte dypere enn 2000 meter. Kunnskapen om liknende forhold i fjordøkosystemene er derfor ganske begrenset.

Til middag
Så var det valget, manet eller sjøkreps til middag?
Maneter er faktisk en delikatesse i Kina og Japan. Den spises rå eller benyttes som salat-ingrediens. I Europa fremmes maneter som bærekraftig sjømat, og forbruket av maneter bidrar til å håndtere voksende maneteoppblomstring.
Sjøkreps (Nephrops norvegicus) er en nær slektning av vanlig hummer, men betydelig mindre. Den lever på myk bunn av leire og sand på 20-400 meters dyp. Sjøkreps har en mildere smak enn ferskvannskreps.

Verdifull
Sjøkreps er populær på franske og spanske julemenyer. Sjøkrepsfangst representerer det tredje mest verdifulle fiskeriet i Nordsjøen, og er spesielt viktig for Danmark, Skottland og Sverige. Fangsten etter sjøkreps norske farvann er stigende. I 2015 ble 195 tonn sjøkreps fanget i norske farvann, som i sin tur ga en inntekt på over 25 millioner kroner. Teinefiske etter sjøkreps er også populært blant norske fritidsfiskere.