Ny lederduo for NINA i Tromsø

Publisert: 30. mars 2023

NINA satser internasjonalt på Framsenteret i Tromsø. Finske Elina Halttunen og kanadiske Amanda Poste er ansatt som forskningssjef og assisterende forskningssjef ved NINAs nordligste avdeling.
Elina Halttunen (t.v.) og Amanda Poste er ansatt som forskningssjef og assisterende forskningssjef for NINA i Tromsø. Foto: Jørn J. Fremstad

Halttunen kommer fra stillingen som leder for institutt for arktisk og marin biologi ved UiT Norges arktiske universitet, mens Poste har jobbet som forsker i Norsk institutt for vannforskning (NIVA).  Begge begynte i NINA 13. mars.

Drømmejobben

– Det er drømmejobben. Jeg kommer nærmere faget og mener å ha de personlige egenskapene som passer. NINA har de kuleste forskerne, og jeg liker måten NINA profilerer seg på. Det er en av de viktigste samarbeidspartnerne for instituttet jeg ledet ved UiT, så jeg kjenner organisasjonen godt fra før, sier Halttunen.

Det samme kan hun si om sin nye lederkollega, Amanda Poste. Hun er professor II ved nettopp institutt for arktisk og marin biologi og har ti år bak seg som forsker i NIVA. De siste seks ved Framsenteret i Tromsø, i samme bygning som sin nye arbeidsgiver.

Kobler land og vann

– Jeg har samarbeidet med mange av instituttene som er tilknyttet senteret, ikke minst NINA. Det er første gang jeg har en lederrolle, så det blir spennende. Ved siden av skal jeg fortsette å forske. Spesielt er jeg interessert i effekter av klimaendringer på koblingen mellom land og vann, forteller Poste.

Det koblingen dyrker hun i Fram-prosjektet Fra fjell til fjord (C2C) som hun leder sammen med NINA-forsker André Frainer. I NIVA har Poste også jobbet med biogeokjemi, og hun føler seg trygg på at kjemien stemmer også med Halttunen. Før de takket ja til NINA, diskuterte de tilbudene over en kaffe.

– Vi har ganske lik filosofi. Begge er opptatt av å jobbe i lag, og sammen utgjør vi en sterkere ledelse. Vi kan kvalitetssikre hverandre og har noen å dele avgjørelsene med. Det blir bedre for de ansatte, mener Elina Halttunen og Amanda Poste

Viktig marked for NINA

Administrerende direktør Norunn Myklebust understreker at nordområdene er et viktig marked for NINA. Hun mener at den nye lederduoen styrker instituttet både strategisk og faglig.

–  NINA har mye å bidra med for å finne gode miljøløsninger, og derfor satser vi i Tromsø. Halttunen og Poste har begge en spennende kompetanse og utfyller hverandre godt, sier Myklebust.

Lignende saker