Kamp mot kålfluer, en voksende trussel mot arktisk landbruk

De unike forholdene i Nord-Norge gjør det mulig å dyrke kålrot og nepe i stor skala til tross for kort sesong og lave temperaturer. Klimaendringer, problemer med skadegjørere og logistiske hindringer skaper imidlertid utfordringer.

NIBIO-forsker Anne Muola ser etter kålmøllegg. Evnen til å vandre over lange avstander og i stort antall gjør at kålmøllen er den skadegjøreren som gjør størst skade på verdens kålavlinger. Kålmøllen tilpasser seg raskt til skiftende klimatiske forhold, har kort generasjonstid og høy reproduksjonskapasitet. Foto: Hannu Aaltonen
Av Siri Elise Dybdal // Norsk institutt for bioøkonomi

Produksjonen av kålrot og nepe i Nord-Norge drar nytte av regionens særegne vekstforhold. Rikelig med dagslys i vekstsesongen legger til rette for rask vekst, mens de kjølige temperaturene bidrar til gunstige kvalitetstrekk som søthet, saftighet og sprøhet.

Til tross for disse fordelene står produsentene overfor betydelige utfordringer. Den korte vekstsesongen er fortsatt den største hindringen, selv om et stadig varmere klima har ført til litt tidligere vår. Samtidig fører stigende temperaturer til økt press fra skadegjørere og et miljø der skadegjørere og sykdommer trives.

Kålrotåker med vanningsanlegg. Foto: Ulrike Naumann / Tromspotet

Verdens nordligste grønnsaksproduksjon

Ulrike Naumann er produsentrådgiver i Tromspotet, verdens nordligste pakkeanlegg for poteter og grønnsaker, som også produserer ferdigmatretter som kålrotstappe.

– Vi bruker lokale råvarer så mye som mulig, sier Naumann, og legger til at pakkeanlegget mottar 5000 tonn poteter årlig fra nærområdet.

Da Tromspotet ble etablert i 1995, var det minimalt med grønnsaksproduksjon i Nord-Norge. Et mobiliseringsprosjekt lansert i 2014 forsøkte å etablere dyrking av kålrot, neper og gulrøtter. I dag har regionen tre kålrotprodusenter, én nepeprodusent og flere produsenter som tester ut gulrøtter. Denne innsatsen har gitt bøndene kunnskap og erfaring, slik at de kan levere grønnsaker gjennom hele sesongen.

Ulrike Naumann fra Tromspotet ble ansatt for å hjelpe til med å bygge opp dyrking av kålrot, neper og gulrøtter. Foto: Elise Log / Tromspotet

– Dette har gjort det mulig å inkludere nordnorske grønnsaker i våre sous vide-produkter, som distribueres til hele landet, sier Naumann.

Unike vekstforhold som midnattssol kombinert med lavere temperaturer gir fordeler som styrker plantekvaliteten.

– Kålrøttene får for eksempel en balansert sødme som følge av høyt innhold av løselige sukkerarter og lavt innhold av bitterstoffer, noe som gir en mer tiltalende smak.

Men å være så langt nord betyr også sen vår og tidlig høst; vekstsesongen er kort, men intens.

NIBIO-forsker Jørgen Mølmann med Målselv-nepeplanter ved klimalaboratoriet på Holt, NIBIO Tromsø. Foto: Anne Muola / NIBIO

Globale kriser i nyere tid som kriger, pandemier og naturkatastrofer har understreket behovet for lokal matproduksjon og bedre matsikkerhet.

– Til tross for dette gjør sentraliseringen av dagligvaremarkedet det utfordrende å drive som lokal produsent i Nord-Norge, forklarer Naumann. Logistiske problemer, for eksempel forstyrrelser forårsaket av togulykker eller stengte veier, kompliserer driften ytterligere.

Forstå betingelsene

Forskere ved NIBIO studerer effekten av lys og temperatur på avlinger som kålrot og nepe for å optimalisere veksten i Nord-Norge. Kontrollerte vekststudier ved NIBIO Tromsø viser at mange timer med dagslys kompenserer for lavere gjennomsnittlige sommertemperaturer og bidrar til god vekst.

Midnattsol over Holt på Tromsøya. Foto: Jørgen Mølmann / NIBIO

– Midnattssolen er en nøkkelfaktor for at disse vekstene skal kunne trives, sier forsker Jørgen Mølmann.

Nord-Norge har færre skadegjørere enn sørlige regioner, men skadegjørere er likevel et problem. Klimaendringer vil sannsynligvis føre til større utfordringer med skadegjørere, påpeker han.

Liten kålflue, stor kålflue og kålmøll utgjør for tiden en risiko for kålrot og nepe.

– De første registreringene av kålfluer er 200 år gamle. Fluene overvintrer i jorda, og bestanden bygger seg opp hvis det dyrkes kålvekster gjentatte ganger i samme område, sier NIBIO-forsker Anne Muola. Hun fremhever at vekstskifte og beskyttelsestiltak er avgjørende for å håndtere dette problemet.

Fiberduker beskytter

Beskyttende fiberduker holder skadegjørere unna og reduserer fordampning. Foto: Ulrike Naumann / Tromspotet

Fiberduker, som brukes til å fremme tidlig vekst, skjermer også avlinger mot skadegjørere ved å danne en fysisk barriere som hindrer kålfluene i å legge egg. Dessuten gir de varme for tidlig rotetablering.

Fiberdukene har imidlertid sine begrensninger. Hvis – eller når – kålmøllen ankommer tidlig i sesongen og kommer seg under duken, drar de nytte av varmen.

– Det kan føre til større skade på de sensitive ungplantene, sier Muola.

I tillegg gjør duker det komplisert med kjemiskbekjempelse av skadegjørere og ugress. Basert på vekstmodeller bør dukene helst fjernes når rotoppsvulmingen begynner, siden kjøligere temperaturer gir bedre rotkvalitet.

Kålmøll, også kalt vandrekålmøll, er opprinnelig en tropisk art. Den transporteres av luftstrømmer høyt oppe i atmosfæren fra sine overvintringsområder i Europa. Klimaendringer gjør at de kommer tidligere hvert år, og de blir stadig mer problematiske i Nord-Norge. Mange kålmøllbestander er også motstandsdyktige mot plantevernmidler, noe som kan gjøre det ekstra komplisert å håndtere dem.

Integrert bekjempelse av skadegjørere

Larver av kålmøll (sett her) gjør stor skade på kålblader. Foto: Ulrike Naumann / Tromspotet

For å minimere bruken av landbrukskjemikalier og bekjempe skadegjørere på en bærekraftig måte fokuserer forskere og bønder på integrert bekjempelse av skadegjørere. Da kombinerer de forskjellige verktøy og metoder for å holde bestander av skadegjørere under nivåer som fører til økonomiske tap.

– Verktøy som varselsystemer og overvåking av skadegjørere utvikles for å kunne forutsi og reagere bedre på utbrudd, forklarer Mølmann. Det er en prioritert oppgave å videreutvikle disse systemene for forholdene i Nord-Norge.

Det finnes for tiden ingen varslingsmodell for kålmøll, og internasjonalt samarbeid er nødvendig for å etablere en slik modell.

NIBIO har testet feller for overvåking av både kålfluer og kålmøll. Fellene fungerte bra, og mengden bifangst var begrenset, takket være regionens lave mangfold av skadegjørere. Forskere har også identifisert naturlige fiender, som parasittvepser, som infiserte opptil 50 prosent av kålfluepuppene i et testfelt i Målselv.

Helhetlig tilnærming


Effektiv bekjempelse av skadegjørere krever en helhetlig tilnærming, med plantevekstmodeller, overvåking av skadegjørere, værmeldinger og tilrettelegging for skadegjørernes naturlige fiender.

Teknologiske verktøy som smarttelefonapper og irrigasjonsvarsler kan hjelpe utøvere med å ta informerte beslutninger til rett tid. Samarbeid mellom forskere, bønder og bedrifter er viktig for å løse disse utfordringene.

– For å lykkes må vi sette sammen mange ulike løsninger til en effektiv strategi, avslutter NIBIOs Anne Muola.

Les norsk utgave av Fram Forum 2025 i pdf-format