Nordmenn er i verdensklasse når det gjelder å pante flasker. Men gamle mobiltelefoner og nettbrett er vi ikke så glade i å resirkulere. Forskere på NILU vil gjerne at flere skal resirkulere mobilene sine, fordi de inneholder verdifulle metaller vi bør bruke om igjen.
Av: Christine Forsetlund Solbakken // NILU
– En smarttelefon kan inneholde over 40 ulike metaller, forteller forsker Golnoush Abbasi fra NILU. – Disse metallene har ulike egenskaper. Det er de som gjør at mobilen din vibrerer, at skjermen er trykkfølsom og at fargene er sterke og klare.
Hva kan gjenvinnes fra din mobil?
Når du leverer mobiltelefonen din til resirkulering kan noen av delene brukes om igjen. Det kalles komponentombruk. Hvis mobilen din ikke har gjenbrukbare deler går den til gjenvinning sammen med annen elektronikk.
I gjenvinningsprosessen plukkes metaller som gull, aluminium, kobber og stål ut. I tillegg gjenvinnes den plasten som er ren nok og som ikke inneholder miljøskadelige stoffer. Batteriene går i en egen gjenvinningsprosess.
– I Norge gjenvinner vi 77,5% av alle materialene fra mindre it- og telekommunikasjonsutstyr. Det er for eksempel mobiler, nettbrett, PC-er og spillkonsoller, forteller Anja Ronesen. Hun er markeds- og kommunikasjonssjef i RENAS AS.
RENAS AS er et returselskap for elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall). De tar imot en god del av alle mobiltelefonene som sendes til resirkulering i Norge.
Viktig for det grønne skiftet
– Mobiltelefoner og nettbrett inneholder også en type metaller som kalles sjeldne jordartsmetaller, forklarer seniorforsker Hilde Uggerud fra NILU. – Vi sier «sjeldne», men det er ikke fordi det er så lite av dem. Det er fordi vi ikke finner dem i årer, slik som med sølv og gull. I stedet er de spredd i små mengder vidt utover i jordskorpa. Det betyr at det er vanskelig å utvinne dem på en lønnsom måte.
Akkurat nå er det bare Kina som utvinner sjeldne jordartsmetaller i stor skala. Dermed har de verdensmonopol på råvarer vi er ganske avhengige av i hverdagen – og for å bli mer miljøvennlige. For de sjeldne jordartsmetallene brukes også i elbilbatterier, vindmøllemotorer, avanserte lasere, kraftige magneter og mye mer.
Dessverre er det slik at gruvedriften i Kina ikke er spesielt «grønn» og miljøvennlig. For å utvinne sjeldne jordartsmetaller graver de opp enorme områder, og bruker kjemikalier som er skadelige for både natur og mennesker.
Vanskelig å gjenvinne sjeldne jordartsmetaller
Mange internasjonale produsenter vil derfor gjerne skaffe seg sjeldne jordartsmetaller på en mer miljøvennlig måte.
– Der kommer alle de gamle mobilene som ligger rundt i skuffer og skap inn, sier Golnoush. – Om vi hadde resirkulert og samlet alt EE-avfallet vårt i en stor haug, ville det vært mye mer sjeldne jordartsmetaller der enn noe sted ute i naturen. Hadde vi kunnet bruke dem ville vi dessuten unngått noe av miljøbelastningen gruvedrift fører til.
Men det er dessverre ikke noe særlig gjenvinning av de sjeldne jordartsmetallene i verden i dag. Det eneste unntaket er noen av magnetene.
– Det er fordi det foreløpig er billigere å kjøpe nye materialer enn å få tak i resirkulerte sjeldne jordartsmetaller av god kvalitet, forklarer Anja fra RENAS AS. – For at produsentene skal begynne å bruke gjenvunnet materiale trenger de litt drahjelp fra myndighetene. Det kan være i form av krav om å blande inn gjenvunnet materiale i nye produkter, og spesifikke krav til å gjenvinne viktige materialer fra avfallsstrømmen. Akkurat nå finnes det ikke slike krav.
Nå kan du pante mobilen!
Å gjenvinne ressurser fra gjenstander som er levert inn til resirkulering kalles «urban mining». Men hvor blir gamle mobiltelefoner av når de slutter å virke?
Golnoush og Hilde fra NILU utførte en spørreundersøkelse i 2020. Da fant de ut at hver nordmann i snitt har to mobiler liggende i roteskuffen. De fant også ut at vi ikke leverer mobiler til resirkulering fordi vi er redde for at informasjon om oss skal komme på avveie.
Mange av de som svarte på spørreundersøkelsen sa at de kunne tenke seg å bruke en panteordning. Det ville føles tryggere å levere gamle mobiltelefoner der.
Og nå, i 2022, har noen butikkjeder begynt med slike panteordninger!
Så nå krysser forskerne fingrene for at vi skal bli enda flinkere til å resirkulere mobiler og nettbrett. For om noen år blir det forhåpentligvis både lettere og billigere å hente jordartsmetallene fra resirkuleringen enn fra Kina.
Slik sletter du innholdet i mobilen din
Hvordan sletter du innhold i mobilen din, så det er trygt å levere den til gjenvinning?
Aller først: Sjekk at du har sikkerhetskopi (backup) av alt du trenger.
For iPhone:
- Slett innholdet på selve mobilen/nettbrettet: Gå inn i «Innstillinger» og videre til «Generelt». Nederst finner du menyen «Nullstill», gå inn der og velg «Slett alt innhold og alle innstillinger». Tast inn koden din for å gjennomføre.
- (Det kan også hende det står noe slikt som «Gjenopprett fabrikkinnstillingene», det kommer litt an på utgaven du har.)
- Ta ut SIM-kortet (og eventuelle minnekort) fra mobilen. Legg det/dem et trygt sted, eller ødelegg det/dem.
For Android:
- Slett innholdet på selve mobilen: Gå inn på «Settings», og rull ned til «Backup og reset» under «Personal». Velg «Factory reset», og tast inn koden din. Velg så «Erase everything».
- Ta ut SIM-kortet (og eventuelle minnekort) fra mobilen. Legg det/dem et trygt sted, eller ødelegg det/dem.
Er du usikker kan du gå til en butikk som selger mobiler og be dem vise deg hvordan du gjør det for akkurat din telefon.
Tekst:
Denne artikkelen er skrevet av Christine Forsetlund Solbakken. Hun arbeider i NILU. NILU er forkortelsen for Norsk institutt for luftforskning. De forsker på atmosfære, klimaendringer, luftkvalitet og miljøgifter.
Det er helt i orden at du bruker denne artikkelen i for eksempel skolearbeidet, eller deler den med andre.