Hjelper krykkja til å bli stjerna på festspillene
Publisert: 1. juni 2021
«Ballad of a changing world» beskrives som en collage av hverdagshistorier, forskning og musikk. Publikum vil lære om krykkja som er blitt klimaflyktning og du møter klimaforskere fra Framsenteret i Tromsø og universitet i Durham (England).
Prosjektet er et samarbeid mellom FRAM – Nordområdesenter for klima- og miljøforskning, Cheltenham Music festival (UK) og Festspillene i Nord-Norge. Forestillinga har urpremiere under festspillene, i Harstad 24. juni, og seinere i sommer skal publikum oppleve forestillinga i England.
-Dette har vært veldig artig. Det sier Tone Kristin Reiertsen, forsker ved Norsk institutt for naturforsknings avdeling på Framsenteret.
Fellestrekk
Da prosjektet startet i 2019 ble Tones forskning på sjøfugl presentert for kunstnerne, og da hun kom fram til krykkjene sa det «klikk», og samarbeidet startet.
-Det finnes et engelsk ord som dekker det jeg sitter igjen med, og det er enlightened. Det er det jeg har blitt. Mange tror kanskje at forskere og kunstnere er forskjellig, men dette prosjektet har vist meg at det er mange fellestrekk i måten vi jobber på. Både forskere og kunstnere starter med idé som de jobber ut fra, og som er med på å skape nye spørsmål og undring. Vi er ganske like, det finnes sjelden et svar med to streker under. Kultur er med å skape nye inntrykk og uttrykk, forskningsresultater fører til nye spørsmål. Vi drives stadig videre, sier Reiertsen.
Nysjerrig
Forskeren er vant til å formidle, selv om hun karakteriserer seg som introvert. I 2015 ble hun kjent over hele landet, og også utenfor landegrensene, da NRK direktesendte i fem uker minutt for minutt fra fuglefjellet på Hornøya utenfor Vardø. Som en av forskerne på øya svarte Tone tålmodig på spørsmål fra seerne. Men kultur og forskning er nytt for henne.
-Jeg er alltid nysjerrig på nye måter å formidle på, og dette er et flott prosjekt. Jeg elsker slike prosesser. Det er jo litt uvant, og jeg grugleder meg til festspillene, sier NINA-forskeren.
I tillegg til Tone deltar forsker Helen Wilson fra Durham University i forestillinga.
Cellist og komponist Maja Bugge vokste opp i Vesterålen og bor for tiden i England. I 2019 mottok hun strålende anmeldelser for bestillingsverket «NORTHERN» til Manchester Jazz festival og blir av The Wire beskrevet som en kunstner med “Imaginative Vitality”.
Fruktbart samarbeid
Maja Bugge har alltid brukt sin arena som kunstner til å skape dialog mellom forskjellige fagfelt og kunstuttrykk og samarbeidet med Framsenteret og Tone Reiertsen har derfor vært svært fruktbart.
-Jeg har lært masse nytt om krykkja og Tones engasjement og kunnskap har gjort at jeg er blitt veldig glad i fuglene, forteller Maja Bugge.
-Som komponist har det inspirert med til å virkelig høre på musikken som ligger bak det vi ofte bare beskriver som «måkeskrik». Det er rytme, harmonikk og melodier i skrikene og den lekne dialogen håper jeg vi klarer videreformidle i forestillingen. Jeg og min samarbeidspartner pianist Sarah Nicolls har også måtte tilpasse oss en helt ny virkelighet det siste året og forestillingen på festspillene vil i stor grad handle om hvordan både vi og sjøfuglene tilpasser oss en verden i endring, sier Bugge.
Anerkjent
Britiske Sarah Nicolls er en internasjonalt anerkjent pianist som blant annet har gjort urfremføringer med London Sinfonietta, RSF New Music Biennial og Matthew Herbert’s 20 Pianos project. Musikken hennes er jevnlig spilt på BBC radio 3. Sarah har også bygget et unikt “inside-out” piano som gir tilgang til helt nye lyduniverser.