Det er ikke et vakkert syn å se bjørka stå svart midt på sommeren, men det er et sørgelig faktum som både folk og forskere må konstatere. Seks år på rad har vi hatt massive angrep av lauvmakkartene fjellbjørkmåler og liten høstmåler, noe som spesielt har gått ut over Finnmark og ført til flere tusen kvadratkilometer med svart skog.
Ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) ved Polarmiljøsenteret i Tromsø arbeider forsker Jane Uhd Jepsen med et større prosjekt som skal forklare hvorfor. Prosjektet er et samarbeid med Institutt for Biologi, Universitetet i Tromsø.
Stor skade
-En medvirkende årsak til den svarte skogen er at artene avløser hverandre. Inntil 100 år siden hadde vi bare en art lauvmark lengst nord i landet – fjellbjørkmåleren. Sakte men sikkert har en annen art, liten høstmåler, krøpet nordover. I det siste 10-året har den gjort like stor skade på skogen lengst nord og øst i landet som fjellbjørkemåleren. Lokalt har de to artene rett og slett avløst hverandre, dermed klarer ikke skogen å komme seg etter et angrep før det blir utsatt for art nummer to, forteller Jepsen.