Klima for ny politikk

NILUs måleobservatorium på Zeppelinfjellet, ved Ny-Ålseund, Svalbard. Stasjonen representerer ett av de best egnede steder for å måle blant annet globale forurensinger, miljøgifter, klimarelaterte komponenter og mulige effekter på ozonlaget. Foto: NILU. Forsidefoto: Iskjerneboring på Svalbard. Foto: Norsk Polarinstitutt.

– For første gang har vi et tredimensjonalt bilde av atmosfærens kjemiske sammensetning i Arktis. Fra Europa til Sibir, over Nord-Amerika og Grønland og opp til Nordpolen

Det sier Andreas Stohl, ko-koordinator for IPY-prosjektet POLARCAT. Han presenterer magasinet "POLARCAT – A Unique Snapshot of the Arctic Atmosphere", som NILU laget i anledning Polarårets forskerkonferanse Oslo Science Conference, 8. -12. Juni.

Målrettet innsats mot svart karbon

Det er blitt observert en betydelig temperaturøkning i Arktis. Reduksjon i atmosfærens CO2-belastning er ryggraden i enhver innsats for å dempe klimaendringene. Likevel, selv om en oppnår raske og store reduksjoner, vil endringene, på grunn av den lange levetiden til CO2, ikke komme i tide til å bremse issmeltingen i Arktis.

Siden kortlivede klimadrivere også virker inn på det arktiske klimaet, bør en få en målrettet innsats også mot disse. Slik når en målet om å korte ned på smeltesesongen, og særlig å forsinke begynnelsen på vårsmeltingen.

Denne artikkelen er levert av NILU.

Her kan du laste ned hele magasinet "POLARCAT – A Unique Snapshot of the Arctic Atmosphere".

 

Fakta om NILU og dets rolle i Polarmiljøsenteret

NILU (Norsk institutt for lutforskning) har som formål å øke forståelsen for klimaendringer, forurensning av atmosfæren, luftkvalitet og miljøgifter.
NILU i Polarmiljøsenteret tar spesielt for seg konsekvenser av forurensninger og klimaendringer på mennesker og miljø i nordområdene.

NILUs målestasjon på Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund er sentral for klimaforskningen nasjonalt og globalt, mens instituttet driver viktig forskning på ozonlaget på observasjonsplattformen ALOMAR ved Andøya rakettskytefelt. Instituttet har også observatorium på Troll i Antarktis og på Birkenes i Sør-Norge. Pr. juli 2010 er det 14 ansatte ved NILUs avdeling i Polarmiljøsenteret.

Stikkord: