Nysgjerrige elever hjelper forskere – se videoene de lagde!

Foto av folk som jobber på en båt

Skoleelever fra Tromsø hjelper forskerne med å fortelle om vanskelige ting. De lager videoer!


Av: Trude Borch og Kathy Dunlop // Akvaplan-niva og Havforskningsinstituttet i Tromsø

Foto av en elev som viser flere andre noe på en dataskjerm

Elevene i forskerklassen ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø pleier å si at de er «smartingene ved skolen». Vi som er forskere på heltid er ikke så opptatt av om folk er smarte, men vi elsker at folk er nysgjerrige og det er  elevene ved Kongsbakken. Derfor samarbeider vi med disse elevene så ofte som vi bare kan.

Nysgjerrig er viktig!

Det å være nysgjerrig på hvordan naturen fungerer og hvordan den forandres med klimaendringer og forurensing er kjempeviktig for oss som jobber som miljøforskere på Framsenteret.

Elevene laget noen flotte filmer som ble vist fram på Polaria i Tromsø under Forskningsdagene høsten 2021.

Bakgrunnen for filmsamarbeidet i høst var at vi hadde mange timer med videoopptak fra havbunnen som viser ulike dyr og planter, plastsøppel og annen forurensing.

Opptakene var fra tre ulike prosjekter. Det ene prosjektet «Marine grunnkart i kystsonen” går ut på å samle inn kunnskap om formasjoner på havbunnen langs kysten av Norge.

Det andre prosjektet er fra Nordland hvor vi har filmet Norges vakre korallrev og såkalte svamphager.

Det tredje prosjekt er fra Trøndelag hvor vi har studert hvordan lakseoppdrett påvirker havbunnen. Videoene fra dette siste prosjektet viser pigghå, skate samt krabbe som spiser av agn (fisk) som vi hadde plassert under et videokamera i sjøen.

Det tredje prosjekt er fra Trøndelag hvor vi har studert hvordan lakseoppdrett påvirker havbunnen. Videoene fra dette siste prosjektet viser pigghå, skate samt krabbe som spiser av agn (fisk) som vi hadde plassert under et videokamera i sjøen.

Dette kameraet satte vi opp for å lære mer om hvilke typer hai, fisk og krabbe som finnes under og rundt nettingene som brukes til å produsere laks i sjøen. Du verden hvor mange kule dyr og planter som finnes på havbunnen! Utrolig spennende!

Det syntes elevene ved Kongsbakken også, og etter at vi hadde hatt en time med dem på skolen for å lære dem mer om hvilke dyr og planter som man kunne se i filmene, så kastet de seg rundt og lagde fem flotte filmer til oss.

Filmene finner du på YouTube og de handler om plastforsøpling, hvordan havforsuring kan påvirke koraller og hvordan oppdrettsnæringen kan påvirke havbunnen.

Kanskje er du som leser dette en nysgjerrig type som har lyst til at din klasse skal samarbeide med oss på Framsenteret? Da er det bare å spørre læreren din om å ta kontakt med oss. Vi er, som du sikkert har forstått, kjempeglad i «nysgjerrigperer»!

Tekst:

Denne artikkelen er skrevet av Trude Borch og Kathy Dunlop. De er forskere i Akvaplan-niva og Havforskningsinstituttet i Tromsø.

Stikkord: