Møtes for å diskutere atomberedskap i Nord-Norge

Samvirke mellom forskning, beredskapsaktører og befolkningen i atomberedskap i Nord-Norge.

Deltagerne på SAMNOR-workshopen i Tromsø 29. Oktober 2024. Foto: Helge M. Markusson/Framsenteret.

Forskningsmiljøene er en viktig ressurs i krisehåndtering. Beredskap og krisehåndtering stiller egne krav til metoder og samarbeidsformer, der det også er strenge tidsrammer, noe som ikke er en del av forvaltningen og forskningens hverdag.

Dette er tematikken når 29 deltagerne fra 15 organisasjoner i dag møtes til en heldags workshop i Tromsø. I tillegg til forsknings- og forvaltningsinstitusjoner eltar representanter fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Tromsø kommune og Tromsø brann og redning.

Justin Gwynn fra DSA sin nordområdeavdeling på Framsenteret presenterte et innlegg om klimandringer og mulige konsekvenser. Foto: Helge M. Markusson/Framsenteret.

Arrangør er Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), i samarbeid med Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, NIBIO og NILU. Møtet er organisert av SAMNOR-prosjektet, som er finansiert av Framsenterets insentivmiddelordning.

-Vi ser på dagens status med endring av trusselbildet, klimaendringer, beredskapsorganisering, samhandling mellom forskjellige aktører og setter søkelys på hvordan forskningsinstitusjonenes kunnskap kan utnyttes mer effektivt i krisesituasjoner, spesielt ved atomhendelser, sier Anna Nalbandyan-Schwarz fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

For å effektivisere dagens håndtering av krisesituasjon i Nord-Norge, må det etableres systemer for samhandling mellom forskningsinstitusjoner og beredskapsaktører.
Resultatet av workshopen vil være en viktig arena for tverrfaglige diskusjoner og samarbeid på tvers av forskningsinstitusjoner og beredskapsaktører.

Framsenterets insentivmiddelordning gis til workshops og nettverksbygging, og er ment for å spore til større prosjekter med ekstern finansiering.

Kontaktperson:

Anna Nalbandyan-Schwarz

Prosjektleder SAMNOR

Seniorrådgiver, Ph.D.

Avdeling internasjonal atomsikkerhet og kunnskapsutvikling 

Tel: 46827982