Forskere fra NILU og NIVA finner mikroplast fra bildekk i nedbør på Svalbard.
– Det at vi finner mikroplast fra dekk i luften på Svalbard er svært bekymringsfullt og illustrerer at slike forurensende partikler transporteres langt fra utslippskildene. Det viser tydelig at det ikke bare er lokale utslipp som bidrar til denne omfattende forurensningen, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Mikroplasten flyr til Svalbard
Også i år viser miljøovervåking at mikroplast, spesielt fra bildekk, er overalt.
Nye resultater fra norsk miljøovervåking viser overraskende funn av partikler fra blant annet bildekk i regn og snø på Svalbard.
NILU-forsker Natascha Schmidt forklarer at disse partiklene ikke kommer fra lokal bilkjøring, som det er veldig lite av på Ny-Ålesund der prøvene ble tatt. I stedet føres de med vind og vær over lange avstander gjennom atmosfæren, før nedbør tar dem ned til NILUs overvåkingsutstyr på Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund.
Samme type partikler fra dekkslitasje finner forskerne også i Sør-Norge. Der er nivåene på et høyere nivå enn på Svalbard, og kan knyttes til luftmasser fra øst.
Slitasje av bildekk er en av de største kildene til mikroplast i Norge
Miljøovervåkingen, som er finansiert av Miljødirektoratet og utført av klima- og miljøforskningsinstituttet NILU og Norsk institutt for vannforskning (NIVA), viser at bildekkpartikler reiser langt gjennom lufta.
Det er grunn til å tro at bildekk alene frigjør så mye som 3,6 millioner tonn mikroplast per år på verdensbasis, og er sammen med måling og utslipp av pellets den største kilden til mikroplast i miljøet. Tall fra Norge bekrefter at bildekk er en stor kilde, og tidligere miljøovervåking har også vist at det var svært høyt nivå av bildekkpartikler på havbunnen både i Oslofjorden og Mjøsa. Forskerne har også funnet mikroplast fra bildekk i andre deler av miljøet, blant annet i blåskjell.
Mikroplast påvirker miljøet og helsen vår
De bittesmå mikroplastpartiklene inneholder skadelige stoffer og forblir i miljøet i lang tid uten å brytes ned. Bildekk inneholder både organiske stoffer og tungmetaller og det har vist seg at dekk kan inneholde så mange som 800 forskjellige kjemikalier.
Annen norsk overvåking fra Miljødirektoratet har vist høye nivåer av dekkrelaterte kjemikalier som 6PPD og 6PPD-q i det norske miljøet. Dette er kjemiske tilsetningsstoffer i dekk, og Miljødirektoratet er spesielt bekymret for vannmiljøer siden disse kjemikaliene kan føre til fiskedød. Begge stoffene er påvist i grunnvann, overflatevann, luftbårne partikler, sedimenter, jord og til og med i menneskelig urin.
Flere studier og prosjekter er i gang for å øke vår forståelse av mikroplast og deres innvirkning på helsen vår. De minste partiklene fra dekkslitasje kommer med luften, og vi kan puste dem dypt ned i lungene våre. Det er usikkert hvilken effekt disse partiklene har på oss, men forskerne er bekymret for at det kan påvirke helsa vår negativt.
Kontaktpersoner på NILU:
63 89 82 99
988 13 919
63 89 82 97
Christine Forsetlund Solbakken
63 89 80 77
416 12 181 cfs@nilu.no