Har etablert møteplass for norsk Antarktis-forskning

Naturen i Antarktis står på dagsorden når om lag 80 personer møtes til seminar på Framsenteret denne uka.

KOMITEEN Spesialrådgiver Jon Børre Ørbæk fra Norges forskningsråd, programleder Birgit Njåstad og seniorrådgiver Christina A. Pedersen (begge fra polarinstituttet) har organisert Antarktis-seminaret. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 
Av Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

Det femte Antarktisseminaret finner sted 7. – 8. mai 2024 på Framsenteret i Tromsø, skriver Norsk Polarinstitutt på sine nettsider.

– Seminaret er for alle forskere, inkludert de som er i starten av sin karriere og de som forsker på temaer som kan være relevant uten at de selv primært fokuserer på Antarktis, og for forskere som har kommet til Norge for å drive antarktisforskning.

Seniorrådgiver ved Norsk Polarinstitutt, Christina A. Pedersen

Årets seminar spisser seg inn på formidling av aktuell forskning, diskusjoner og utveksling av nye ideer og strategier for fremtidig tverrfaglig antarktisforskning. Programmet byr på en kombinasjon av presentasjoner, paneldiskusjoner og gruppearbeid.  

Se programmet for Antarktisseminaret 2024 

Om lag 80 forskere, rådgivere, studenter, beslutningstakere og andre interesserte har funnet veien til seminaret som holdes i Framsenteret i Tromsø.  Alle universitetene i Norge er representert, i tillegg til en rekke institusjoner. Det er Norsk Polarinstitutt og Norges forskningsråd som er arrangører.

Hvorfor er det viktig med et Antarktis-seminar av dette format ?

– Det er viktig å samle og styrke det norske fagmiljøet innen Antarktis-kunnskap. Antarktis er i stor utvikling, og det er forventninger fra norske myndigheter at vi skal bli mer synlig internasjonalt. Dessuten; Norge skal bygge ny stasjon på Troll, vi setter opp TONe og vi går i full fart mot Det internasjonale polaråret i 2032, svarer Alsvik Pedersen.  

Les mer om Antarktis i Fram Forum: Troll Observing Network – status and progress in 2023

Les mer om Antarktis i Fram Forum: Science to inform management of Norwegian Antarctic krill fisheries