Hold deg oppdatert på forskning på klima- og miljø i nordområdene. Fram Forum 2025 er nå tilgjengelig i norsk utgave, med bidrag fra over 160 ansatte fra 22 norske og internasjonale institusjoner.

Av Helge M. Markusson, Framsenteret
Siden 2012 har Framsenteret utgitt Fram Forum, et engelskspråklig magasin der forskninga som gjøres i medlemsinstitusjonene og i forskningssamarbeidet blir formidlet. Etter mange oppfordringer kommer nå Fram Forum i norsk utgave.
Papirutgaven vil være tilgjengelig fra slutten av juni, men allerede finnes også artiklene i pdf-utgave og digitalt på våre nettsider, framsenteret.no og framforum.com. Fram Forum 2025 har bidrag fra over 160 ansatte fra 22 norske og internasjonale institusjoner.
Denne utgaven er stor og mangfoldig. Fra ferske forskningsresultater til historiske tilbakeblikk.
Historisk
Vi begynner med det siste først. I 2025 er det 100 år siden Svalbardtraktaten tredde i kraft, sagt forenklet: Svalbard ble norsk. I denne kampen inntok vitenskapsmenn en sentral rolle. Men den største polarforskeren av dem alle, var fraværende. Hva er arven etter Fritjof Nansen i norsk svalbardforskning? Det svarer historiker i Norsk Polarinstitutt, Harald Dag Jølle, på i vår retrospektive artikkel.
Arktis i endring
Isbreer og havis endres, og dette påvirker det marine biologiske mangfoldet, økosystemenes funksjon, turismen og levebrødet til folk i Arktis. I en artikkel presenteres noen resultater fra det EU-finansierte forskningsprosjektet FACE-IT.
Hvis du har du gått i fjellet, og tatt en rast. Strukket ryggen i all den deilige lyngen, du kjenner følelsen. Lyng! Men det er ikke alt som er like bra med detI Nord-Norge er det en økologisk endring på gang som både forskere og lokalsamfunn er opptatt av. Kreklingen brer stadig mer om seg og skaper store endringer i landskapet. Planten ser også ut til å trives under tøffe forhold, og frigjør biokjemikalier som hemmer nyetablering av konkurrerende planter. Denne undertrykkelsen av andre plantearter skaper betydelige utfordringer når man ønsker å gjenopprette og bevare ulike økosystemer. Mer i Kathrine Torday Guldens (NIBIO) artikkel.
Bærekraftig matproduksjon
Bærekraftig utvikling av matproduserende sektorer krever en grundig forståelse av sektorenes miljøpåvirkning. Det vil si hvordan den samlede matproduksjonen utgjør en risiko for det kystnære havmiljøet. Dette er en utfordring som forskningsprogrammet CoastShift ved Framsenteret tar for seg, med forskere ved Havforskningsinstituttet, Akvaplan-niva og Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO).
Dette er bare noen smakebiter på hva du kan lese i denne første norske utgaven av Fram Forum. God lesing!