Forskningsdagene: Fritt Fram! på Framsenteret og Polaria 1. oktober

Publisert: 31. august 2022

Vi skal skjære opp en hai! Møt en krabbe, og havforskerne. Bli med på laben, lær mer om selene og fiskene. Og mye mer, på Fritt Fram! Velkommen til forskningstorg  på Framsenteret og Polaria!  

Som en del av de nasjonale forskningsdagene åpner vi dørene på Framsenteret og Polaria lørdag 1. oktober. Polaria åpner dørene allerede klokken 10.00, slik at du kan rekke den første selforinga. På Framsenteret åpner vi klokken 11.00.

Kafé i andre etasje på Framsenteret!

Her er noe av det du kan oppleve:

Bli med NILU-forskerne på labben!

Lørdag 1. oktober ønsker forskerne på NILU velkommen til spennende miljøkjemi i vårt laboratorium i 3. etasje og aktiviteter i Lysgården på Framsenteret.

Du får låne vernebriller, labfrakk og hansker, og så er du klar for en forskeropplevelse på labben.

Med litt veiledning får du undersøke forskjellige typer plast, produkter og analysere ulike stoffer i vannprøver.

Det blir omvisning i grupper hver halv time. Framsenteret tredje etasje, hver halvtime fra 11.00 til 15.00

Håbrann. Den tar vi med på Fritt Fram! Foto: Erling Svensen/HI

Møt havforskerne, og haien!

Havforskningsinstituttet tar med en to meter lang håbrann som de skal ta prøver av. Først kan du se håbrannen på nært hold inne i foajeen på Polaria. 13.30 flytter forskerne haien utenfor Polaria for å åpne opp magen og ta ulike prøver. Bli med!

Bli kjent med snøkrabben i Barentshavet! Se på egg og larver i lupe, sammenlign unge og voksne krabber fra tokt, og sjekk ut klørne på nært hold. Havforskningsinstituttet har med snøkrabbe på is, og viser også frem film fra havbunnen og fra det årlige snøkrabbetoktet. Bli med på havets bunn, se etter koraller og andre skatter på video fra kartlegging av havbunnen i Nord-Norge. Det blir også havbunnsbingo!

Polaria 11.00 – 15.00

Krabbeforskning

NIVA – Norsk institutt for vannforskning og Akvaplan-niva vil presentere nyere, tverrfaglig forskning på kongekrabbe og snøkrabbe. Dette inkluderer påvirkning på økosystemet, samfunnsmessige konsekvenser, risikovurdering, og hvordan vi skal forvalte disse ressursene i fremtiden gitt at de er både verdifull og fremmede arter i våre økosystem. Aktiviteter for voksne og barn. Bli med på konkurranse der du kan vinne en kunnskapsrik krabbemiddag!

Klasserommet, Polaria 11.00-15.00

Fra Nordpolen til Forskningsdagene

Norsk Polarinstitutt ønsker velkommen til åpent bibliotek.  Her kan du blant annet møte havforskere som nylig har kommet tilbake fra Nordpolen. Visste du at Polhavet er 4000 meter dypt?

Lær mer om havis, økosystemene i Arktis og hvilke trusler denne delen av verden står ovenfor. Geir Wing Gabrielsen har sammen med Kirsti Blom laget ny bok om miljøgifter i Arktis, beregnet for yngre lesere. Han kan du møte på Fritt Fram! Quiz og konkurranser.

Biblioteket, Framsenteret 1. etasje 11.00 – 15.00

Lær mer om måling radioaktivitet

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) stiller ut forskjellige feltinstrumenter for målinger av radioaktivitet. Du får sjansen til å gå gjennom portalen for helkroppsmålinger, og du kan lære mer om responstid og forhåndsregler.

Framsenteret, 1. etasje 11.00 – 15.00.

Utforsk Polaria

Gratis adgang på alle Polarias utstillinger fra klokken 10.00.  Akvarier og aktiviteter. Bli kjent med selene på Polaria. Her kan du møte to storkobber og to steinkobber. Lær mer om fiskene i akvariet. Visste du at steinbiten er ganske kosete med hverandre? Vi har laget rebus for de minste. Premier!

Foring og trening av sel klokken 10.30, 12.30 og 15.30. Vær ute i god tid hvis du vil ha god plass.

Krykkjer på hotell

Krykkje er en liten utrydnings-truet måsefugl, som er ny i Tromsø sentrum. Den har tidligere kun hekket i fuglefjellene langs kysten vår, men på grunn av klima- og miljøendringer flytter den nærmere mennesker for å søke beskyttelse. I forskningsprosjektet «urbane krykkjer i Tromsø» prøver fugleforskerne i NINA – Norsk institutt for naturforskning å finne løsninger på hvordan krykkjer og Tromsøfolk kan leve sammen uten for mye skrik og skrål. På Fritt Fram! kan du bli mer på guidet tur til krykkjehotellet!

Oppmøte ved inngangen til Framsenteret. Turene starter klokken 12.15, 13.15 og 14.15.

Forbehold om endringer.

Lignende saker