«Forskerne kommer!» 2018
Publisert: 29. mai 2018
Dykking i forskningens tjeneste
Pernilla har dykket på 82 grader nord, i vann som hadde en temperatur under frysepunktet. Hun kjenner norskekysten bedre under enn over havoverflata. Hva leter en forsker etter når hun dykker?
«Jeg dykker aktivt privat og også i jobben, hvordan ellers skal man kunne samle inn isamfipoder til analyser for miljøgifter og forstå hvordan miljøgifter transporteres i den arktiske næringskjeden?»
Pernilla Carlsson er fra Bohuslän i Sverige og vokste opp ved, på og under sjøen. Som student på videregående leste hun marinbiologi og studerte flittig (les: dykket) mye på fritiden. Interessen for havet i kombinasjon ledet til en mastergrad i marin og analytisk kjemi ved Göteborgs universitet (med masteroppgave på miljøgifter i fugl ved NILU – Norsk institutt for luftforskning og Norsk Polarinstitutt i Tromsø). Etter et semester på Svalbard var hun bitt av polarbasillen og tok doktorgrad i miljø- og analytisk kjemi ved UNIS/UiT Norges arktiske universitet, i samarbeid med NILU på Framsenteret. Pernilla var med i både Tromsø- og den nasjonale finalen av Forsker Grand Prix i 2013.
I dag jobber Pernilla som forsker for NIVA – Norsk institutt for vannforskning på Framsenteret og jobber med alt fra plast i havet til hvordan nye miljøgifter havner i fisken vi spiser til middag.
Et liv på reise
Dyr, fisk og fugler vandrer over enorme avstander, så langt at det nesten er utrolig. Arnaud Tarroux har som jobb å være på nesten utenkelige plasser for å forske på hvorfor dyr vandrer og hvorfor de gjør det.
«Jeg studerer forskjellige arter, som sjøfugler eller fjellrev i Arktis og sørjo eller Antarktisk petrell på andre siden av jordkloden. En del av min jobb er å være ute på utenkelige plasser for å studere disse dyr. Det betyr mange netter i telt, midt på «ingenting», og uforglemmelige minner. For å være helt ærlig, er det denne delen jeg liker best!»
Arnaud Tarroux er biolog med spesialisering på økologi i polarområder, altså både Arktis og Antarktis. Han jobber som forsker ved NINA – Norsk institutt for naturforskning, på Framsenteret i Tromsø.
Arnoud er opprinnelig fra Frankrike, har reist mye, og har bodd i Québec i mange år før han flyttet til Tromsø.
Plastic fantastic
Plast er et produkt vi ikke klarer oss uten. Vi har ukritisk utviklet en rekke produkter og tilsatt kjemikalier slik at de skal tilpasses vårt bruk. Plast er et globalt miljøproblem hvor det bare er mulig å samle opp de største bitene, hva med alt det andre? I tillegg så har vi kjemikaliene vi har tilsatt plasten, hva skjer med dem?
Linda Hanssen er forsker på NILU-Norsk institutt for luftforskning, hvor hun har vært ansatt de siste 5 årene. Hun er utdannet innen kjemi men miljøkjemi ligger hennes hjerte nærmest. Plast er kjemi og kjemikalier i plasten er innenfor fagfeltet miljøkjemi.