Forskningsdagene: Elever på krykkje-oppdrag
Publisert: 30. august 2022
På grunn av at Sommerlyst skole er berørt av den pågående lærerstreiken må vi desverre avlyse dette arrangementet.
Folkeforskningsprosjektet er et samarbeid mellom skolen, sekretariatet i Framsenteret, NINA – Norsk institutt for naturforskning og Lektor2-ordningen.
Elevene fikk et brev fra fugleforsker Tone Kristin Reiertsen i NINA:
«I forbindelse med forskningsprosjektet «urbane krykkjer i Tromsø» har forskerne ved NINA – Norsk Institutt for Naturforskning behov for hjelp. Krykkje er en liten utrydnings-truet måsefugl, som er ny i Tromsø sentrum. Den har tidligere kun hekket i fuglefjellene langs kysten vår, men på grunn av klima- og miljøendringer flytter den nærmere mennesker for å søke beskyttelse. Krykkja ligner mye på de andre måse-artene, men har en annerledes måte å leve på, og dermed er løsningene for sameksistens forskjellige. Krykkja spiser for eksempel ikke søppel, er ikke aggressiv (stuper ikke i hodet på folk for å beskytte ungene), hekker på vinduskarmer og husvegger, og kan lage mye lyd. Det er derfor viktig å lære seg forskjellen på de ulike måsene, da det er krykkja dette oppdraget gjelder. Antallet krykkjer i sentrum øker, og forskerne forsøker å finne ut hvorfor. Vi trenger hjelp av dere.»
Alle elevene på åttende trinn på Sommerlyst skole deltok i krykkjeprosjektet.
Elevene har arbeidet i grupper og har gjort følgende registreringer:
- Hvor mange krykkjer med reir er det i Tromsø sentrum i 2022, og på hvilke bygninger hekker de?
- Registrer ringmerkede krykkjer- hvor hekker de og hvilken kode har de?
- Finnes det områder i sentrum hvor mennesker og krykkjer kan leve fredelig sammen?
De fleste gruppene valgte å svare på oppdraget som presentasjon ved hjelp av Powerpoint. Elevene var i Tromsø sentrum 2-3 ganger for å registrere krykkjer. Så presenterte de innsamla data på ved bruk av tabeller og diagrammer.
Lærerne kåret vinnere fra hver klasse (seks vinnergrupper. Nå skal elevene, som har starta i niende klasse, presentere sine data på Framsenteret i forbindelse med Forskningsdagene.
Boklansering
Etter presentasjonene vil det bli boklansering. Sammen med forfatteren Kirsti Blom har Geir Wing Gabrielsen fra Norsk Polarinstitutt skrevet sakprosaboka «Miljøgifter i Arktis», som utgis på Solum bokvennen. Begge forfatterne vil være til stede.
Arrangementet er åpent for alle.