Forskningsdagene: Elever på krykkje-oppdrag

Publisert: 30. august 2022

AVLYST: Elever fra Sommerlyst skole i Tromsø fikk tidligere i år et oppdrag fra forskeren: finn ut mer om krykkjene! Resultatet av folkeforskningsprosjektet skal de fortelle om under forskningsdagene.

På grunn av at Sommerlyst skole er berørt av den pågående lærerstreiken må vi desverre avlyse dette arrangementet. 

Folkeforskningsprosjektet er et samarbeid mellom skolen, sekretariatet i Framsenteret, NINA – Norsk institutt for naturforskning og Lektor2-ordningen.

Ga oppdrag: Tone Kristin Reiertsen, NINA. Foto: Helge M. Markusson/Framsenteret

Elevene fikk et brev fra fugleforsker Tone Kristin Reiertsen i NINA:

«I forbindelse med forskningsprosjektet «urbane krykkjer i Tromsø» har forskerne ved NINA – Norsk Institutt for Naturforskning behov for hjelp. Krykkje er en liten utrydnings-truet måsefugl, som er ny i Tromsø sentrum. Den har tidligere kun hekket i fuglefjellene langs kysten vår, men på grunn av klima- og miljøendringer flytter den nærmere mennesker for å søke beskyttelse. Krykkja ligner mye på de andre måse-artene, men har en annerledes måte å leve på, og dermed er løsningene for sameksistens forskjellige. Krykkja spiser for eksempel ikke søppel, er ikke aggressiv (stuper ikke i hodet på folk for å beskytte ungene), hekker på vinduskarmer og husvegger, og kan lage mye lyd. Det er derfor viktig å lære seg forskjellen på de ulike måsene, da det er krykkja dette oppdraget gjelder. Antallet krykkjer i sentrum øker, og forskerne forsøker å finne ut hvorfor. Vi trenger hjelp av dere.»

Alle elevene på åttende trinn på Sommerlyst skole deltok i krykkjeprosjektet.

Tok utfordringa. Elever fra Sommerlyst skole teller krykkjer utenfor Framsenteret. Foto: Børge Karlsen/Sommerlys skole.

Elevene har arbeidet i grupper og har gjort følgende registreringer:

  • Hvor mange krykkjer med reir er det i Tromsø sentrum i 2022, og på hvilke bygninger hekker de?
  • Registrer ringmerkede krykkjer- hvor hekker de og hvilken kode har de?
  • Finnes det områder i sentrum hvor mennesker og krykkjer kan leve fredelig sammen?

De fleste gruppene valgte å svare på oppdraget som presentasjon ved hjelp av Powerpoint. Elevene var i Tromsø sentrum 2-3 ganger for å registrere krykkjer. Så presenterte de innsamla data på ved bruk av tabeller og diagrammer.

Lærerne kåret vinnere fra hver klasse (seks vinnergrupper. Nå skal elevene, som har starta i niende klasse, presentere sine data på Framsenteret i forbindelse med Forskningsdagene.

Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen lanserer ny bok for barn, om miljøgifter.

Boklansering

Etter presentasjonene vil det bli boklansering. Sammen med forfatteren Kirsti Blom har Geir Wing Gabrielsen fra Norsk Polarinstitutt skrevet sakprosaboka «Miljøgifter i Arktis», som utgis på Solum bokvennen. Begge forfatterne vil være til stede.

Arrangementet er åpent for alle.

Lignende saker