Besøk oss på kulturnatta i Tromsø

Publisert: 5. september 2018

Velkommen til en reise fra Arktis til Antarktis under Kulturnatta Tromsø.

Mannen fra Varanger, kvinnen fra Vågå. En reise fra Arktis til Antarktis. Bruk av kunst som forskningsformidling i offentlige rom.
I forbindelse med utbygginga av Framsenteret ble kunstneren Anne-Karin Furunes engasjert av KORO – Kunst i offentlige rom. Resultatet ble et verk som tilsammen er over 500 kvadratmeter og veier godt over 5 tonn. De to søylene har Hanna Resvoll Holmsen og Per Savio som motiv og inspirasjon.

Hanna Resvoll-Holmsen fotografert ved Blomstrands havn på Svalbard, i forbindelse med geologen Adolf Hoels Spitsbergenekspedisjon 1908. (Foto: Adolf Hoel / Norsk Polarinstitutt).

Hanna Marie Resvoll var den første av mange kvinnelige forskere som ble bitt av Svalbardbasillen. Hun ble født i Vågå i Oppland, og ble blant de første som skrev hovedfagsoppgave i botanikk i Norge. I 1907 dro Hanna til Svalbard på feltarbeid, som del av sitt hovedfagsarbeid. Hanna deltok da som botaniker på Fyrst Albert I av Monacos ekspedisjon, og ble dermed den første kvinnelige norske forsker på Svalbard.

På bildet ser vi Per Savio bære vann til den engelske forskningsstasjonen på Kapp Adare i Antarktis. Han skulle senere bli den som satte sin fot lengst sør, en rekord han sammen med ekspedisjonslederen Carsten Borchgrevink fra Christiania og engelskmannen William Colbeck hadde frem til Scott og Shackleton slo rekorden i 1902. (Foto: Norsk Polarinstitutts bildearkiv).

Per Savio deltok sammen med sin venn Ole Must i 1898 på ekspedisjon i Antarktis med britiske skipet «Southern Cross». Det var den norskfødte, halvt engelske utforskeren og skolemesteren Carsten Borchgrevink som hadde ideen til ekspedisjonen. Målet var å gjennomføre en overvintring på det antarktiske fastlandet. Per Savio var hyret med på ekspedisjonen som hundepassere.  Ekspedisjonen var nemlig banebrytende i bruk av hunder og sleder i Antarktis. 17. februar 1899 nådde ekspedisjonen Kapp Adare, så langt unna Kirkenes en same kan komme. Eller?

Bildearkivar Ann-Kristin Balto, Norsk Polarinstitutt, og Helge M. Markusson, Framsenteret, guider og forteller.

Du kan også få se vår nye utstilling Living Ice, som nok vil overraske deg hva form angår. Utstillinga er produsert av Polarmuseet i tett samarbeid med forskere.

Gratis inngang.

Arrangementet er en del av Kulturnatta Tromsø.

Lignende saker