Besøk fra Mali
Publisert: 19. juni 2019
Norge, ved Utenriksdepartementet, er i perioden 17.-21. juni vert for et studiebesøk av partene i fredsavtalen i Nord-Mali, som ble inngått i 2015 (den såkalte Alger-avtalen).
Partene selv har ønsket å besøke Norge for å lære mer om norske erfaringer med desentralisering og fredelig utvikling av samfunnet, samt om Norges rolle og bidrag i fredsprosesser internasjonalt.
Partenes interesse for et besøk til Norge tar utgangspunkt i fredsavtalens punkter om desentralisering og økt regionalt selvstyre i nord innenfor en enhetlig malisk stat.
Hvorfor?
Norge ønsker å bidra til fred og forsoning i Mali og støtter allerede en rekke tiltak på dette området i tråd med Norges Sahel-strategi av 2018. Partene selv har ønsket å besøke Norge for å lære mer om norske erfaringer med desentralisering og fredelig utvikling av samfunnet, samt om Norges rolle og bidrag i fredsprosesser internasjonalt.
Partenes interesse for et besøk til Norge tar utgangspunkt i fredsavtalens punkter om desentralisering og økt regionalt selvstyre i nord innenfor en enhetlig malisk stat. Partene er kjent med at Norge har en mindre sentralisert styringsmodell enn Mali, og ønsker å lære mer om regional styring og samfunnsplanlegging, trygging av kulturelt og politisk mangfold, valg og etablering av en økonomisk utviklingssone.
Fattigdom og svak økonomisk vekst i nord, og manglende tillit Bamakos evne og vilje til å gjøre noe med situasjonen, er sentrale faktorer bak konflikten i 2012. Et sentralt virkemiddel i avtalen er å opprette en økonomisk utviklingssone i nord. Representasjon for minoritetsbefolkningen i nord vis-à-vis de befolkningstette områdene i sør, er også et naturlig tema. Det er her interesse for hvordan Norge har arbeidet seg frem til løsninger basert på vekting av stemmer i svakt befolkede områder.
Modell
Og da er Framsenteret og Tromsø et interessant sted å besøke. I dag har en rekke aktører fortalt om det sterke arktiske klusteret vi til sammen utgjør, og tilbakemeldingene var klare.
-Det dere gjør, og måten dere gjør det på her i nord, er til inspirasjon og kan skape modeller som kan benyttes til utbygging av samfunnstrukterer i Mali. Selv om dere forsker på for oss ukjente ting – i Arktis – har vi mye å lære av hvordan dere organiserer det, og overføre det på forskningen i ørkenen i Mali, sa ministeren for regional utvikling Adama Tiémoko Diarra under møtet på Framsenteret
Delegasjonen består av 16 personer (hvorav seks kvinner), fordelt på fem grupper:
• Regjeringen, ledet av ministeren for regional utvikling Adama Tiémoko Diarra
• Presidentens høyrepresentant for fredsavtalen
• CMA ledet av Sidi Brahim Ould Sidatt
• Plateforme ledet av Harouna Mamadou Toureh
• CME
Følgende deltok på dagens samtaler med den maliske delegasjonen: Framsenteret, Arctic Frontiers, UiT Norges arktiske universitet, Barentssekretariatet, Senter for hav og Arktis og Arctic Economic Council.
Etter møtet på Framsenteret ble delegasjonen tatt med på lunsj, samtaler og fisketur i Tromsøysundet, noe som skaper tillit og får folk til å snakke lettere. Onsdag ettermiddag gikk turen videre til Karasjok og Kautokeino.