Forskning på isforholdene i Polhavet blir viktig i årene framover. Bildet viser MV "Nordic Barents" på vei fra Kirkenes gjennom nordøstpassasjen til Kina med 41.000 tonn malm fra Sydvaranger Gruve AS. Bildet er tatt fra den russiske atomisbryteren 50 Let Pobedy som eskorterte skipet gjennom passasjen i september 2010. Foto: Tschudi Shipping.
Påmeldingsfrist: 20. februar 2012
Påmelding gjøres her Ingen påmeldingsavgift.
Havisen i Polhavet er i tilbakegang. Det har stor betydning for klimaet. Samtidig åpner det for nye aktiviteter i områder som hittil har vært lite tilgjengelige; både skipsfart, fiskerier og olje- og gassvirksomhet ventes å ekspandere nordover. Forskningen i «Havisen i Polhavet, teknologi og avtaleverk» har som mål å bidra med kunnskap som kan danne grunnlag for god forvaltning av næringsvirksomhet i Polhavet.
Det skal skje gjennom å studere betingelser for utvikling av nye næringer, konsekvenser av aktivitetene og alternative forvaltningsregimer og tiltak som kan ivareta de høye miljømålene som er formulert for Arktis. Skipsfart er i fokus den første perioden.
Norsk Polarinstitutt, SINTEF og Universitetet i Tromsø samarbeider om å lede aktivitetene. 13 andre institusjoner er også med. I tillegg samarbeider vi med andre nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer.
Video: Nestleder i flaggskipet, Gunnar Sander, forklarer hvordan klimaendringene påvirker havisen i Polhavet.
Les kronikk: Vurdering av skipstrafikk i Arktis
Program, (med forbehold om endringer).
Lansering av Framsenterets forskningssamarbeid ”Havisen i Polhavet, teknologi og avtaleverk”, 22.februar 2012, klokken 10:00 – 15:00 i Norges Rederiforbunds lokaler, Rådhusgaten 25, Oslo
10.00 – 11.30: Framsenteret og forskning på Polhavet
- Velkommen og innledning: Jan-Gunnar Winther, direktør Norsk Polarinstitutt og Departementsråd Tom Rådahl, Miljøverndepartementet.
- Hva er det viktig å forske på om framtidig utvikling i et mindre isfylt Polhav?: Sturla Henriksen, administrerende direktør i Rederiforbundet
- FRAM – nordområdesenter for klima- og miljøforskning, forskningssamarbeidet og flaggskipene: Formidlingskoordinator Helge M. Markusson og forskningskoordinator Jo Jorem Aarseth, Framsenteret.
- Flaggskipet « Havisen i Polhavet, teknologi og avtaleverk »: ledere av flaggskipet Bjørn Fossli Johansen og Gunnar Sander, Norsk Polarinstitutt
11.30 – 12.15: Lunch
12.15 – 13.30: Presentasjon av forskningsprosjekter i flaggskipet
- Målinger av innstrømningen av atlantisk vann i Polhavet og modellering av hav, havis og økosystem: Jan-Gunnar Winther, direktør i Norsk Polarinstitutt.
- Nye metoder for å overvåke havis fra satelitter: Torbjørn Eltoft, professor ved Institutt for fysikk og teknologi, Universitetet i Tromsø.
- Arktiske framtidsstudier: Peter Arbo, førsteamanuensis ved Fiskerihøyskolen, Universitetet i Tromsø.
- Framtidig utvikling av skipstrafikken i Arktis – drivkrefter og trafikk: Peter Arbo og Gunnar Sander, seniorrådgiver Norsk Polarinstitutt
13:30 – 13:45 Pause
13:45 – 15:00 Presentasjon av forskningsprosjekter i flaggskipet (forts.)
- Modellering av skipstrafikk i Arktis og perspektiver på framtidig utvikling av skipsteknologi og infrastruktur: Trond Johnsen, forskningsleder MARINTEK.
- Regulering av arktisk skipsfart: Norges muligheter som kyst- og havnestat og tverrfaglige forskningsinitiativ om behov for internasjonale reguleringer: Tore Henriksen, professor ved Juridisk fakultet, Universitetet i Tromsø.
- Introduserte arter fra skip på Svalbard og gjennom Nordøstpassasjen: Inger Greve Alsos, førsteamanuensis ved Botanisk avdeling på Tromsø museum.
- Olje i is – deteksjon, drift og konsekvenser: Marianne Frantzen, rådgiver Akvaplan-niva.
15.00 – 15:30: Uformell avrunding med enkel servering
: fakta
Framsenteret er kortnavnet for FRAM – Nordområdesenter for klima- og miljøforskning.
- Framsenteret har base i Tromsø og består av rundt 500 forskere fra 19 institusjoner som driver tverrfaglig forskning mellom naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap.
- Vi bidrar til å opprettholde Norges posisjon som en fremragende forvalter av miljø og naturressurser i nord.
- Med forskning som grunnlag formidler vi kunnskap til utdanning, forvaltning, næringsliv og publikum generelt.
- Framsenteret er en viktig arena nasjonalt og internasjonalt og gir innspill i klimarelaterte spørsmål.
- Deltakere i ”Havisen i Polhavet, teknologi og avtaleverk”: Akvaplan-niva/NIVA, CICERO, Havforskningsinstituttet, Kystverket, NILU – Norsk institutt for luftforskning, NINA – Norsk institutt for naturforskning, Nofima, NORUT, Norsk Polarinstitutt , SINTEF, Statens kartverk, Statens strålevern, UNIS – Universitetssenteret på Svalbard, Universitetet i Tromsø. Assosiert medlem: Polaria.
I tillegg til forskningen som gjøres i de ulike medlemsinstitusjonene, samarbeider vi innenfor rammen av Framsenteret om fem forskningsprogram, våre flaggskip:
- Miljøgifter – effekter på økosystemer og helse.
- Effekter av klimaendringer på fjord- og kystøkosystemer i nord.
- Klimaeffekter på terrestre økosystemer, landskap, samfunn og urfolk.
- Havforsuring og økosystemer i nordlige farvann.
- Havisen i Polhavet, teknologi og avtaleverk.
Denne forskningen blir hovedsakelig finansiert av Miljøverndepartementet, samt av Fiskeri og Kyst-departementet, Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet . Framsenteret har et eget sekretariat som blant annet koordinerer forskningssamarbeid og formidling.