Større fiskeressurser, men også økt havforsuring i nord fastlås det i IPCC-rapporten som ble lagt fram 31. ,ars 2014. Frontfoto: G.O. Sars på tokt i Barentshavet. Foto: Kjartan Mæstad, Havforskningsinstituttet.
Se video fra IPCC: Slik blir vi påvirket av klimaendringene
Rapporten er basert på de samme spådommene som tidligere om en temperaturøkning på mellom 0,3 og 4,8 grader og en havnivåstigning på mellom 26 og 82 centimeter.
Klimaendringene vil trolig også ha noen positive effekter i noen regioner. I rapporten pekes det blant annet på at fiskeressursene kan bli større i nordlige havområder hvis fisken flytter seg fra områder hvor temperaturen stiger.
Samtidig ventes det at havet vil bli surere etter hvert som stadig større mengder CO2 blander seg i vannet. Det kan få svært alvorlige konsekvenser for økosystemene i havet både i tropiske og arktiske strøk. Forsuringen skjer som følge av økt CO2-utslipp. Forsuringen skjer som følge av økt CO2-utslipp. Hver eneste dag fører forbrenning av kull, olje og gass til at det slippes ut mer enn 20 millioner tonn karbondioksid til atmosfæren. Bortimot en tredel av dette blir tatt opp av havet. Dermed dannes det mer karbonsyre (H2CO3), spesielt i arktiske farvann der kaldt vann løser mer karbondioksid enn lenger sør.
Den globale oppvarmingen kan skyte ytterligere fart ved at store mengder CO2 slippes ut når permafrosten tiner og gammelt karbon brytes ned.
Sikrere
– Forskjellen i forhold til tidligere rapporter er at vi nå har mye mer informasjon, mye mer data. Bevisene er mange flere og mye sterkere, sier Richard Klein ved Stockholm Environment Institute og en av hovedforfatterne bak den nye rapporten.
Panelet fastslår også at endringene i klimaet allerede er i gang, og at de blir sterkere for hver grad varmere klimaet blir. Om verden blir mer enn 4 grader varmere, kan de bli katastrofale. Tiltak som gjør det mulig å tilpasse seg nye værmønstre, blir avgjørende.
– Tiltak som gjør folk mindre sårbare, blir svært viktige, både i fattige land og i rike land som Norge, sier forskningsleder Asuncion Lera St. Clair ved CICERO Senter for klimaforskning.
Les mer om klimarapporten:
Framsenterets forskningsprogram på havforsuring
Torsken har aldri vært lengre nord
Miljødirektoratets samleside om klimaendringer