Bidragsytere til utstillinga om plast i hav: Fra venstre: Geir Wing Gabrielsen (Norsk Polarinstitutt), Valentin Manz (Kunstner ICE-9), Vilma Havas (Nordic Ocean Watch), Tuva Krøgenes (Nordic Ocean Watch), Christine Cynn (ICE-9), Rigmor Høgseth (Polaria), Bo Eide (Tromsø Kommune) og Geir Stokke (Polaria).Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt. Frontfoto: Knølkvalen, som har fått plass utenfor Polaria og Framsenteret, som er laget av søppel fra havet, skal skape debatt og engasjement rundt temaet (klikk på bildet for større format). Foto: Helge M. Markusson, Framsenteret.
Av Renate Alsén Øvergård
– Jeg ønsker å kommunisere via kunstverket, og søplet jeg har brukt, har jeg funnet i Tromsøfjæra. Jeg ønsker å formidle at vi ganske enkelt må begynne å produsere mindre plast. Den havner i havet, og blir til mikroplast som dyrene spiser, sier kunstner Valentin Manz.
Kvalen har fått navnet «Tavaha» som står for «Ta vare på havet.» Marin forsøpling er en av de største miljøtruslene i vår tid. Verdenshavene er i ferd med å fylles av søppel, og mesteparten er plast. Plasten er skadelig for dyrelivet, og brytes heller ikke ned på samme måte som annet søppel.
– Noen land har lagt ned forbud mot for eksempel plastposer. Kanskje er det på tide Norge også tar grep. I alle fall at de ikke er så billig som de er, sier Manz.
I tillegg til kvalen er det laget en app der man kan se en reality-video av en hval som blir jaget av en plastpose.
Les om plastkvalen i iTromsø
Lager utstilling om temaet
Søppel i havet har vært et hett tema etter at det i vinter ble funnet en kval i Bergen med 30 plastposer i magen. Leder av Polaria, Geir Stokke, er glad det har blitt engasjement rundt temaet, men skulle ønske at det hadde kommet 30 år tidligere. Nå skal det være utstilling om plast i havet på Polaria i løpet av sommeren.
– Vi skal formidle om plastproblemet i havet, og vise litt om hvordan dyrelivet berøres. Og så skal folk få noen tips til hva de selv kan bidra med, sier han.
Øker plastproduksjonen
Seniorforsker Geir Wing Gabrielsen fra Norsk Polarinstitutt, har skrevet bok om søppelplasten i havet, og skal også bidra i utstillingen som skal være på Polaria.
– Det er forventet en firedobling av plastproduksjonen mot 2050. Industrien ønsker å produsere mer plast til innpakning av produkter. Vi ser hvilke problemer vi har i dag på grunn av plast, og man kan bare tenke seg hva som vil skje med en firedobling. Hver og en bør bli mer bevisst. Gi plasten tilbake til butikken når man handler, oppfordrer han.
Det er «Nordic Ocean Watch» som har bestilt kunstverket og skaffet finansiering fra Grønt Punkt.
Kunstverket er et samarbeidsprosjekt mellom med «ICE-9» kunstnere i Tromsø, Polaria, Tromsø kommune, Ren Kyst, Framsenteret og Norut.