Clinton med klimaappell

Hillary Clinton under samtalene om Arktis på Framasenteret lørdag 2. juni 2012. Foto: Andrea Gjestvang, UD. Forsidefoto: Tordis Willinger, Arktis Råd.

Under sitt besøk i Tromsø, som varte fra fredag til lørdag, var det satt særlig fokus på forskningen som gjøres ved institusjonene ved Framsenteret. Administrerende direktør ved i Framsenteret AS, Are Johnsen, og leder for sekretariatet i Arktisk Råd, Nina Buvanh Vaaja, tok i mot Clinton da hun ankom. Før det hadde den amerikanske utenriksministeren blant annet hatt samtaler med direktør i Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther. Winther er også leder av Framsenterets samarbeidsorgan, sentermøtet.

Les hva amerikanske medier skriver om besøket:

The Washington Times

USA Today

The Republic (USA)

Voice of America

Clinton ble også satt inn i de forestgående utvidelsene av Framsenteret. I løpet av høsten starter bygginga av byggetrinn 2, noe som betyr at det i 2014 vil være plass til 530 ansatte i bygget.

– Hun var veldig opptatt av sekretariatet. Det er viktig at hun får se den kunnskapen og kompetansen vi har her på Framsenteret. Dermed har hun et bilde av senteret når hun skal snakke om arktisk råd i fremtiden, forteller Vaaja til avisa iTromsø,. Vaaja håper Clinton husker Tromsø som en arktisk hovedstad.

Arktiske allierte

Både den amerikanske utenriksministeren og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) la i sin oppsummering av besøket vekt på hvor viktig det er å se med egne øyne hva som skjer i nordområdene.

Se hele pressekonferansen hos TV2

Se hele pressekonferansen hos nordlys.no

Norgesbesøket vil føre USA og Norge nærmere som arktiske allierte, sier de to.

– Det har vært viktig å videreføre og utdype samarbeidet mellom meg og Jonas og USA og Norge. Det er også viktig å sende et klart signal. Selv om det framstår som en uoverkommelig oppgave for menneskeheten å ta de nødvendige skritt for å begrense virkningene av global oppvarming og klimaendringer, kan vi alle gjøre noe. Og det er vår oppgave å få til handling, sa Clinton.

Les også på nrk.no

Universitetet i Tromsø: -Et strålende møte med Clinton

 

Stikkord: