Reinen liker å gå sammen. Derfor er det ganske lett å kjenne igjen sporene den setter. Lær mer om rein her!
Av: Helge Markusson // Framsenteret
I Norge finnes både villrein og tamrein. Villreinen lever på Svalbard og i fjellområdene sør for Trøndelag. Tamreinen finnes fra Hedmark og opp til Finnmark.
Om vinteren er rein er ofte på steder med lite snø. Om våren og sommeren er den i områder der snøen smelter tidlig. Der finner reinen mye god mat.
Vår og høst går reinene ut på myrene for å spise planter med saftige røtter. Om vinteren leter den etter lav og grønne plantedeler under snøen. Lav er en soppart som vokser helt nede på bakken.
Om sommeren har reinen en gråbrun pels mens om vinteren er den lysere. Noen reiner er nesten helt hvite. Hanreinen kalles bukk mens hunreinen kalles simle.
Både bukkene og simlene har horn. De kalles gevir. Hannen er ganske mye større enn hunnen og har mye større gevir. De voksne bukkene mister gevirene seint på høsten. Det kalles for å felle gevir. Simlene beholder geviret over vinteren.
Del gjerne
Det er helt i orden at du bruker denne artikkelen i for eksempel skolearbeidet, eller deler den med andre.
Mer om reinen og andre dyr som setter spor
Nettsiden SPOR tar for seg de vanligste dyreartene i nord og deres spor og sportegn. Den er også tilpasset undervisning i skolene, med oppgaver og spill.