I hele februar er Framsenteret vertskap for en bemerkelsesverdig utstilling bestående av kunst skapt av canadiske inuitter og deres nordlige naboer i Russland og Grønland.

Utstillinga fra Cerny Inuit Collection står på Framsenteret hele februar. Foto: Helge M. Markusson.

På 1990-tallet ble 127 kunstobjekter fra den arktiske delen Canada solgt til en samler med base i Sveits. Dette var starten på Cerny Inuit Collection, som nå har vokst til over 1000 gjenstander.

En liten, men likevel viktig del, av denne samlinga har nå fått plass i foajeen på Framsenteret.

Sedna, mor til sjøpattedyrene Kunstner: Oviloo Tunnillie, Cape Dorset, Nunavut, 1998. Laget i serpentin Sedna, en respektert, fryktet og æret skapning av havet er mor til alle sjøpattedyr. Hun er funnet i mange deler av verden under mange navn. Denne figuren skildrer Sedna som tradisjonen beskriver henne, med vakkert kammet hår, noe som indikerer at verden er i orden. Foto: Helge M. Markusson

Kunsten til inuitter i arktisk Canada, Russland og Grønland, er påvirket av deres egne omgivelser og miljø, tradisjoner og sjamanisme. Også deres egen historie og utfordringer i fremtiden preger uttrykkene.

Utstillinga er en manifestasjon på at inuittiske samtidskunstnere i engasjerer seg i viktige samfunnsspørsmål, som klimaendringer. Materialene er hovedsakelig hentet fra naturen. Bein, hvalrosstenner, og faktisk mammuttenner som har ligget skjult i permafrost.

Du kan se i utstillinga i Tromsø i hele februar. Den er et samarbeid mellom Cerny Inuit Collection, den canadiske ambassaden i Norge, Arctic Frontiers og Framsenteret.

lignende nyheter