Krykkja får hjelp av musikere

Publisert: 4. mai 2022

ARCTIC FRONTIERS: Hva skjer når man bringer forskere og kunstnere sammen. Det blir en filmatisk ballade om den truede husokkupanten krykkja!

Som i mange andre kystbyer er krykkja et hyppig brukt samtaleemne i Tromsø. De siste sju årene har antallet krykkjer som bygger reir på sentrumsbygninger økt kraftig. Forskerne prøver å finne svar på hvorfor det skjer og hvordan mennesker og fugl kan leve sammen i fred og fordragelighet.

I 2021 samarbeidet Festspillene i Nord-Norge med en av Englands største musikkfestivaler, Cheltenham Music festival, om et bestillingsverk som brukte musikk og samtaler mellom musikere og forskere til å formidle den truede sjøfuglen krykkjas fortelling.

Mandag 9. mai blir prosjektet vist under Arctic Frontiers i Tromsø og musikeren Maja Bugge og forskeren Tone Reiertsen møtes for første gang «live» på scenen.

«Ballad of a changing world» er et britisk/norske samarbeid startet av komponistene Maja Bugge (bosatt i England) og engelske Sarah Nicolls.

-Vi opplever det som svært viktig å bruke vår arena som kunstnere til å formidle fortellinger som klima krisen og er derfor veldig glad for at Festspillene i Nord-Norge bidro med kontakter inn til Framsenteret. Musikken har mulighet til å berøre, forskerne har svært viktige historier å formidle. Et profesjonelt samarbeid er derfor et vinn-vinn-scenario, sier Bugge.

-Det finnes et engelsk ord som dekker det jeg sitter igjen med etter dette prosjektet, og det er enlightened. Det er det jeg har blitt. Mange tror kanskje at forskere og kunstnere er forskjellig, men dette prosjektet har vist meg at det er mange fellestrekk i måten vi jobber på» sier Tone Kristin Reiertsen fra Norsk institutt for naturforskning på Framsenteret i Tromsø.

På grunn av pandemien ble prosjektet en film, og den fikk strålende mottakelse under Festspillene i Nord-Norge og Cheltenham Music festival i 2021. Arbeidet er en collage av hverdagshistorier, forskning og fengende musikk. Med humor og en leken musikalsk dialog kan publikum forberede deg på å le, gråte, bli utfordret og kanskje gå hjem med noen nye tanker om hvordan vi tilpasser oss en verden i endring.

Mandag 9. mai deltar Maja Bugge og Tone Reiertsen i en samtale ledet av Helge Markusson fra Framsenteret. Det skjer etter at filmen er vist på Verdensteatret kino.

Arrangementet, som er åpent for alle, er et samarbeid mellom Arctic Frontiers, Nordlysfestivalen, TIFF – Tromsø internasjonale filmfestival og Framsenteret.

Lignende saker