Her finner du oss under Forskningsdagene 2018
Publisert: 18. september 2018
I alt seks byer og tettsteder får besøk av en eller flere forskere fra en av Framsenterets medlemsinstitusjoner.
Forskerne kommer!
Under Forskningsdagene i september 2018 reiser forskere og formidlingsfolk fra Framsenterets medlemsinstitusjoner rundt og forteller hva vi driver med. Årets fagemner er biologi, kjemi og økonomi. Du kan lese mer om «Forskerne kommer!» her.
Fritt Fram! Den store kunnskapsjakta
Bli med på den store kunnskapsjakta lørdag 29. september. Vi arrangerer forskningstorg på Framsenteret, Polaria og M/S Polstjerna: Fritt Fram!
Forskere og andre som arbeider på Framsenteret har satt sammen et rikholdig program som vi håper skal gi barn og voksne ny kunnskap om klima- og miljøforskning i nordområdene. Du kan delta på den store kunnskapsjakta: få med deg rebuskartet og start jakta på merker. Kommer du deg gjennom blir du premiert. Her er noe av det du kan få med deg:
- Hva er de rareste plantene vi har her i Nord-Norge?
- Kunstgress og miljø
- Fra det lune hiet til voksen isbjørn på egne ben
- Det store arktiske miljøgiftspillet
- Plasten i arktis, hvor kommer den fra?
- Workshop: lag søppelkunst
- Hvordan vet fuglene når de kan komme tilbake til fuglefjellet- og hvorfor drar de igjen når ungene har forlatt reiret?
- Havdroner som kan finne fisk – det er kult det!
- Hva skjer med selunger som har fått plast rundt kroppen etter hvert som de vokser til?
- Mange spiser krabbe og kråkebolle men hva spiser de selv?
- Tror du fisken i Kaldfjorden liker å bli fotografert?
- Mat og radioaktivitet – hvordan finner vi ut at maten er radioaktiv?
- Får blåskjell vondt i magen når de spiser plast?
- Levende is – forbløffende mange er avhengig av isen i arktis
- Havbunnen inneholder mer enn du tror, lynkurs i feltarbeid
- Kom ombord på ei ekte selfangstskute
- Selene på Polaria er noen smartinger, bli med på foring og trening
- Lassokasting – prøv deg som reineier
Boklansering
For over fem tusen år siden trasket en liten reinsdyrflokk i land på Svalbard. I løpet av noen tusen år tilpasset dyrekroppene seg det arktiske klimaet – kroppsstørrelsen krympet, pelsen vokste og den tøffe svalbardreinen sto fram.
I en ny bok skrevet av forfatteren Kirsti Blom og forskeren Åshild Ønvik Pedersen skildres den særegne og fascinerende reinens tilværelse gjennom et år, i kalde og frosne polarnetter og under varmen fra midnattssola. Vil svalbardreinen som en gang vennet seg til å leve i ekstrem kulde klare å tilpasse seg et våtere og varmere klima?
Boka er tilpasset unge lesere og utgis av Cappelen Damm, med støtte fra Norsk Polarinstitutt, Svalbards miljøvernfond og Framsenteret.
Boka lanseres på Framsenteret, Norsk Polarinstitutts bibliotek, onsdag 26. september klokken 19.00 – 20.30. Forfatterne vil være tilstede og gi deg smakebiter fra boka. Det vil også bli mulig å kjøpe boka.
Sammen med forskere fra senterets institusjoner har forlaget Cappelen Damm i alt utgitt 10 bøker som tar for seg ulike aspekter innenfor arktisk forskning. Dette er den femte boka der Framsenteret samarbeider med Kirsti Blom og forlaget.