Fritt Fram! Forskningstorg i Tromsø
Publisert: 19. august 2019
Tradisjonen tro åpner vi dørene på Framsenteret den siste lørdagen i september. Arrangementet er en del av de nasjonale Forskningsdagene. Her kan både barn og voksne undre seg, og få svar på utrolig mye.
Bli med på den store kunnskapsjakta!
- Fra havbunnen til atmosfæren – et trappeløp i det arktiske økosystemet.
- NILU – Norsk institutt for luftforskning er husets miljødetektiver. Kom og finn ut hva vi gjør. Lær noe nytt om miljøgifter og grunnstoffene i periodesystemet.
- Hva betyr plasten for miljøet – hva kan du gjøre?
- Bunndyr i ferskvann, du aner ikke hvor mye spennende forskerne fra NINA finner i elver og innsjøer. Bli med å se!
- Hva betyr FNs bærekraftsmål for deg? Bli med å tegne din beskjed til de voksne.
- Hva skjuler seg på havbunnen? Sammen med forskere fra Akvaplan-niva kan du ta prøver fra havbunnen og analysere dem. Det finnes nok mange flere dyr på havbunnen enn du tror!
Når det er en ulykke med skip eller oljerigg til havs så kan det skje at store mengder av olje kommer i vannet. Dette kalles for oljeutslipp. Slike hendelser kan ha store konsekvenser for miljø, dyr og planter i havet. Noen ganger kan det ta måneder og til og med år å rense opp etter utslipp. Hvordan tar man bort olje fra vann? Og hvordan kan vi hjelpe dyr som fugler når fjærene deres er limt sammen av olje? Kom og delta i EPPRs opprensing av et oljeutslipp i 3. etasje i Framsenteret!
EPPR står for «Emergency Prevention, Preparedness and Response”. EPPR er en av arbeidsgruppene under Arktisk Råd, som er et internasjonalt forum der 8 arktiske stater (Kanada, Danmark (inkl. Færøyene og Grønnland), Finland, Island, Norge, Russland, Sverige, USA) samarbeider for å trygge det arktiske miljøet og dets innbyggere. EPPR arbeider for å forhindre oljeutslipp, men også andre ulykker i Arktis. Skjer det et oljeutslipp, vil de arktiske stater være forberedt til å respondere.
- Lær mer om reindrift.
- Hvordan tar vi vare på naturen – møt folkene som arbeider i felt.
- Lassokasting. Kunne du blitt en god reingjeter? Test din ferdigheter.
- Bli med på trening av sel.
- “Ta på en jerv!” Kjenn du forskjellen på pelsen til våre vanligste rovdyr.
- Steinbiten liker å henge sammen, bli med på akvarieutforskning på Polaria
- Elever fra Kongsbakken videregående skole har studert emballasjen på matvarer som familien kjøper inn. Kom på Polaria og lær hva de fant ut!
- Levende is – forbløffende mange er avhengig av isen i Arktis.
- Vil du ha en plakat? Forskerne i NINA har oversikten over humler, bier, ville dyr, maur og fremmede fiskearter. De har laget plakater som viser alle, og du kan få de gratis.
- BarentsWatch samler, utvikler og deler informasjon om norske kyst- og havområder. Våre tjenester skaper grunnlag for bedre samarbeid, faglig utvikling og informasjonsdeling, både for offentlige etater, næringer og offentligheten. Kom innom og test selv under Fritt Fram!
Bli med til Antarktis!
- Utstilling om Antarktis.
- Forvaltning Antarktis. Lover og regler som gjelder.
- Geologi i Antarktis.
- Forskning og overvåking av pingvinkolonien på Deception Island: Drone som hjelpemiddel i telling av pingviner.
- Snakk med Troll på Skype! Du kan snakke med mannskapet på Troll-stasjonen via stor-skjerm i biblioteket og få omvisning rundt i området.
- Bøker om Antarktis legges frem i resepsjonen biblioteket.
- Tegnekrok for barn: lære å tegne dyr og fugler som finnes i Antarktis.-
Show med “Billig Brus”!
Inni en fisk og under vann
- Vi skal også fortelle om bruk av kamera under vann for å studere haier, beinfisk, krepsdyr, svamper og mye mer. Vi viser også videoer som forteller om forskning med kamerateknologi, og vi skal ha spørrekonkurranse for barn.
- Vet du hva som er forskjellen på ei kloskate og ei blåkveite? Hvilken av dem er flat? Det blir også et kort program med lysbilder der vi skal fortelle deg om teknologi, bruskfisk og beinfisk og hvordan du kan bruke pigger og ørestein for å finne ut hvor gammel fisken er.
- Og – hva gjør fisken når den er alene i dypet? Kom og finn det ut på i klasserommet på Polaria under Fritt Fram 2019!
Om Forskningsdagene
I år handler Forskningsdagene om miljø. På hvilken måte har miljøet forandret seg de siste årene? Hva gjør forskerne og hva kan vi gjøre? Hvordan kan vi gjøre noe med miljøklemma?
Miljø henger tett sammen med klima og bærekraft. Men miljø er også det som omgir oss i hverdagen – i nabolaget, på jobb og sosialt. For alt foregår i et miljø, og alt miljø inngår i en sammenheng. Dermed er det også mange klemmer eller dilemmaer vi må håndtere i forbindelse med miljø.
– Et av hovedmålene for oss i Forskningsrådet er å bidra til en mer bærekraftig samfunnsutvikling. Ved å gjøre miljø til et overordnet tema for Forskningsdagene skaper vi en arena for å løfte fram forskning på miljø i all sin bredde, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.