
Fred og forsking i Antarktis
Publisert: 5. desember 2019

Antarktis er viet fred og forskning, noe som ble bestemt allerede i 1959 da Antarktistraktaten ble undertegnet av tolv stater, deriblant Norge. Etter hvert har flere land tiltrådt traktaten, og teller i 2019 53 medlemsland.
Den norske historien i Antarktis startet med hvalfangsten i Sørishavet, og fortsatte med vitenskapelige ekspedisjoner til kontinentet i sør. Antarktis er i dag mer aktuelt enn noensinne.
I Antarktis finner vi 98 % av all isen i verda. Dagens forskere er opptatt av Antarktis’ rolle i klimasystemet; hvordan vil ismassene i Antarktis påvirke havnivået i framtida? Og hva gjør et varmere klima med dyrelivet i sør? Bli med på ei reise gjennom mer enn 100 år norsk polarhistorie, med hvalfangst, erobringer, ekspedisjoner, forsking og kartlegging av det kalde kontinentet i sør, en utpost i verden og et sentrum for klimaendringer som skjer her og nå.
Utstillinga «Fred og forsking i Antarktis» er laga i forbindelse med at Antarktistraktaten er 60 år i 2019. Utstillinga er laga av Norsk Polarinstitutt og står i foajeen og biblioteket på Framsenteret.