Drama på fugleholmen: fuglene jager reven


Når våren er i anmarsj og sola tar sine første jafs av vinterens snø drar forskere fra mange land til Ny-Ålesund Forskningsstasjon på Svalbard. Da er de nær mange kamper på liv og død.

Ny-Ålesund på Svalbard. Her oppe på 79 grader nord studerer forskerne naturen i og rundt Norges og kanskje verdens mest undersøkte fjord, Kongsfjorden.

Foto: Helge Tore Markussen

Rikt dyreliv

Kongsfjorden er et av de frodigste områdene på Svalbard.

Allerede ved innseilinga til Ny-Ålesund, ligg fuglefjellene som perler på en snor. Her lever krykkje, havhest, polarlomvi og lunde i tusentall, side om side.

På de flate holmene i fjorden hekker ærfugl og gjess, og tett på de er polarmåka og fjellreven – på jakt etter egg og fugleunger fra de bakkehekkende fuglene.

Også tjuvjo, rødnebbterne og fjæreplytt er vanlige syn her.

I sjøen fins det ringsel og storkobbe, og på tundraen beiter reinsdyra.

Innimellom dukker en isbjørn eller flere opp, ofte for å forsyne seg av fuglereirene på holmene.

Forskere fra mange land kommer hit

Til dette dyreriket kommer forskere fra mange land hver sommer for å studere naturen i og rundt fjorden.

Dette skjer samtidig med at klodens klima er blitt mye varmere de siste tiårene, noe som gjør dyr, planter, breis og havis, spesielt interessant for forskere. De undersøker blant annet hvordan det varmere klimaet påvirker naturen.

Ny-Ålesund på Svalbard. Hit kommer forskere fra mange land hver sommer for å studere dyr og øvrig natur i og rundt Kongsfjorden. Foto: Helge Tore Markussen.

I Ny-Ålesund ligger altså rådataene mer eller mindre rett foran øynene på folk. Forskerne drar ofte på dagsturer til nærområdet for å samle inn informasjon til sine studier.

Men noen ganger trenger man faktisk ikke dra særlig langt for å ta del i den ville naturen her oppe. Det holder å beskue den fra stuevinduet, som var tilfelle for Helge Tore Markussen ved Ny-Ålesund forskingsstasjon sist sommer, da han observerte den lokale reven på raid blant hvitkinngjessene som holder til mellom husene.

En gammel kjenning

Akkurat denne reven var en kjenning av de som holder til på stedet. Den hadde tidligere tatt fem hvitkinnunger i et angrep, i tillegg til å sikre seg en voksen gås som måltid.

Reven må ha fått blod på tann, for denne dagen ville den fange enda mer. Den trengte nok maten, for den hadde en stor ungeflokk å fø, ved hiet lenger inne i fjorden.

Fuglene «gikk til krig»

De små fugleungene er lett bytte i tida før de blir flygedyktige og lettere kan stikke av fra jegerne. Men denne gangen møtte reven motstand, fra fugleriket!

–    De voksne hvitkinngjessene gikk i «krigsvern» rundt gåsungene, samtidig som én stod fram med kraftige vingeslag for å verne de, fortalte Markussen.

Og om ikke bakkemotstanden var nok, så ble reven òg utsett for luftangrep.

–  Ternene hadde reir i området, og de gikk til angrep på reven fra lufta.

For et samarbeid mellom fuglene på holmen!

Hva ble resultatet?  Reven pilte av gårde, med halen mellom beina.

Og de små fugleungene kunne fortsette å leve.

Se fuglene som jager reven:

Tekst og foto:

Denne artikkelen er skrevet av Elin Vinje Jenssen. Bildene er tatt av Helge Tore Markusson. De to arbeider i Norsk Polarinstitutt.

Det er helt i orden at du bruker denne artikkelen i for eksempel skolearbeidet, eller deler den med andre.