Alle vet at haren hopper, men hvordan ser sporene ut?


Hvordan vet du at det er haren som har hoppet? Her kan du lære mer om haren og hvor den hopper.

Foto: Karl-Otto Jacobsen

Haren fins over hele landet.

Haren finnes de fleste steder. Den trives i områder med gress lyng og skog, som den bruker både til mat og til å gjemme seg i.

Om våren og sommeren spiser haren gress og urter. Når høsten kommer går den over på lyng. Om vinteren spiser haren bark og greiner fra trær og busker som stikker opp over snøen.

Haren skifter farge

Foto: Kristian Sivertsen/Statskog CC BY NC 2.0. Hentet fra https://www.flickr.com/photos/statskog/

To ganger i året skifter haren farge. Vår og sommer er pelsen brunaktig. Om høsten skifter den til hvit vinterdrakt. Draktskiftet foregår ikke samtidig over hele landet. Det avhenger av hvor lenge det bruker å være snø der den bor. Vinterpelsen er en «kamuflasjedrakt» som vern mot rovdyr og rovfugler.

Slik ser du hvor haren hopper

Sporet til haren er lett å kjenne igjen, med de to bakpotene ved siden av hverandre forrest og de to forpotene på skrå bakerst. Hvis haren beveger seg raskere kan sporene se ut som en rev som løper. Foto: Ingrid Jensvoll
Bakfot.
Forfot. Grafikk: UiT/Tove Midtun og Bjørn Hatteng.

Bakpotene til haren er større enn forpotene. Tærne er ikke symetriske, slik som hos rev, og på undersiden har haren tett behåring.

Om vinteren spiser haren mat med lavt energiinnhold, og de må derfor spise mye. Det gjør at de produserer store mengder med skit – opp til 400 stk pr døgn. Hareskiten er rund og vedaktig om vinteren (ca 1,5-2 cm i diameter). Foto: Ingrid Jensvoll.

Tekst

Denne artikkelen er skrevet av Helge M. Markusson, Han arbeider på Framsenteret.

Det er helt i orden at du bruker denne artikkelen i for eksempel skolearbeidet, eller deler den med andre.

Mer om haren og andre dyr som setter spor

SPOR tar for seg de vanligste dyreartene i nord og deres spor og sportegn. Den er også tilpasset undervisning i skolene, med oppgaver og spill. Klikk på denne lenken for mer informasjon.