Bok om miljøgifter i Arktis – mer spennende enn mange tror

De har laget en bok for barn, om miljøgifter i Arktis. Det er mer spennende enn mange tror, sier forsker Geir Wing Gabrielsen.


Av: Helge M. Markusson // Framsenteret

Helt oppe på Svalbard, hundrevis av mil fra nærmeste kjemiske fabrikk, foregår det et viktig detektivarbeid. Forskere fra mange land jakter på nye og gamle miljøgifter. De tar prøver av pels og fjær, blod og spekk.

Slik begynner boka som heter «Miljøgifter i Arktis». Den er skrevet av forfatteren Kirsti Blom og forskeren Geir Wing Gabrielsen. Geir arbeider i Norsk Polarinstitutt på Framsenteret.

I denne boka får du se hvordan forskerne arbeider, og lære om miljøgiftene som er skadelige for mennesker og dyr.

-Vinder fra sør frakter miljøgifter nordover mot Nordpolen. Når det regner og snør, faller de i havet og fester seg til små planteceller. Smådyr spiser dem. De blir mat for større dyr. Til slutt ender de opp i isbjørnen som er blitt et av de mest forurensede pattedyrene på landjorda, forteller Geir og viser stolt fram den helt nye boka.

Foto fra et oppslag i boka
I boka blir du også tatt med inn på laboratoriene på Framsenteret, der møter du miljøkjemikerne. Boka forteller om forskernes klatring i fuglefjell, båtturer ut til hvithval-flokkene, nærkontakt med isbjørn og hvalross er deler av det store og viktige detektivarbeidet for å gjøre naturen renere og tryggere.

Tekst

Denne artikkelen er skrevet av Helge M. Markusson. Han arbeider på Framsenteret.

Det er helt i orden at du bruker denne artikkelen i for eksempel skolearbeidet, eller deler den med andre.

Boka

Boka heter «Miljøgifter i Arktis», og du kan kjøpe den på nett hos:

Solums bokvennen

Stikkord: