Gjennombrudd i EU


Seniorforsker Torkjel Sandanger ved NILU- Framsenteret. Foto: Helge M. Markusson, Framsenteret.

-Et godt eksempel på at norsk forskning kan ha gjennomslagskraft der makta sitter, sier forsker Torkjel Sandanger ved NILU – Framsenteret.

Forskere ved Framsenteret i Tromsø har undersøkt blodet til 350 kvinner etter at de har smurt seg med helt vanlig fuktighetskrem. Det er disse analysene som legges merke til internasjonalt. Parabener er konserveringsmidler som brukes i en lang rekke kosmetikkprodukter og mistenkes for å ha hormonforstyrrende og kanskje kreftfremkallende virkninger. Nå er en rapport fra et av Framsenterets forskingsflaggskip “Miljøgifter – effekter på økosystemer og helse” med på å danne grunnlaget for en varslet regelendring som har som mål å minske bruk av parabener.

Se Puls, NRK1, 7.11.2011 kl. 19.45

-Jeg har fått bekreftet at arbeidet vårt er sitert i den siste vurderingen fra Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS). Dette er virkelig en fjær i hatten for oss, sier Torkjel Sandanger.

SCCS er et EU-organ som gir råd om helse- og sikkerhetsrisiko ved bruk av forbruksvarer som kosmetikk, klær leker og husholdningsprodukter.

Også fagnettstedet premiumbeautyews.com bekrefter de varslede regelendringene.

-Dette er et prakteksempel på hvordan forskning kan påvirke internasjonale prosesser basert på vitenskapelig fundamentert forskningsstudium med påfølgende internasjonal publisering, sier forskningsdirektør ved NILU Framsenteret og leder for forskningsflaggskipet, Eldbjørg Heimstad.

Les også: Forbrukerrådet: Krever forbud mot skadelig hudpleie

Storstilt prosjekt

Det har vært vanskelig å undersøke om parabener kan forårsake kreft eller hormonforstyrrelser hos mennesker, men i 2010 kom NILU-forskerne et langt skritt videre da de analyserte blodprøver fra ”Kvinner og kreft”-studien som ledes av professor Eiliv Lund ved Universitetet i Tromsø.

Lund har samlet inn data og spørreskjemaer fra mer enn 70 000 norske kvinner, og i 2010 analyserte NILU-forskerne blodprøver fra 350 av disse kvinnene og sammenliknet med deres egne rapporter om bruk av hudkremer og andre hudpleieprodukter.

Klar sammenheng

–Vi fant en klar sammenheng mellom den selvrapporterte bruken og innholdet av parabener i blodet. Folk flest tenker kanskje ikke over at de stoffene man smører på huden for å holde den myk og fin, de blir ikke bare på huden. Våre undersøkelser har vist at blant annet parabener, som er vanlige tilsetningsstoffer i hudkremer og andre kosmetiske produkter, kan påvises i blodprøver kort tid etter at du har brukt dem. Hvis disse stoffene er i blodet ditt er de også i leveren og alle andre steder i kroppen, sier seniorforsker Torkjel Sandanger ved NILU i Framsenteret.

Mulige miljøgifter

Nordmenn bruker mer kremer, deodoranter og sjampoer enn noensinne, og mange av disse produktene inneholder kjemiske stoffer som er mulige miljøgifter.

– Vi mennesker blir eksponert for tusenvis av kjemikalier hver eneste dag, og grunntanken bør være at vi ikke trenger enda flere kjemikalier i kroppen. I dag må forskerne bevise at et stoff sannsynligvis er farlig før myndighetene kan forby dem, men det hadde vært bedre å bruke føre var-prinsippet. Vi vet lite om hvordan hvert enkelt stoff virker på kroppen og miljøet, men vi vet enda mindre om hvordan mange ulike stoffer samvirker med hverandre, sier Sandanger.

Se også: 14.9. 2011: FBI NRK1 om parabener

For mer informasjon, kontakt:
Torkjel Sandanger
, NILU i Framsenteret, mob.: 41161102
Helge Markusson, formidlingskoordinator i Framsenteret, mob.: 47 48 09 13 73
Anne Nyeggen, kommunikasjonssjef NILU, 90776232

 

Stikkord: