Ny byggestein i nordområdestrategien

Kunnskapen om polarområdene forsterkes med Framsenteret og senterets tverrfaglighet er unik, understreket statsminister Jens Stoltenberg da han åpnet Framsenteret 29. september.

TROMS¯, 20100929: pning av Framsenteret. Jens StoltenbergFoto: Ingun A. M¾hlum/Framsenteret

Jens Stoltenberg under åpningen av Framsenteret, som er en utvidelse av Polarmiljøsenteret. Foto: Ingun A. Mæhlum, Framsenteret.

Under senteråpningen presenterte statsminister Jens Stoltenberg, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og kommunalminister Liv Signe Navarsete regjeringens nordområdesatsing for neste år.

–Vi foreslår en økning på 168 millioner kroner til satsingen på nordområdene. Totalt vil regjeringen bruke om lag 1,2 milliarder kroner til nordområdetiltak neste år, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Bildeserie: Framsenteret, åpning 29. september 2010.

Framsenteret skal bidra til å opprettholde Norges posisjon som en fremragende forvalter av miljø og naturressurser i nord. I mars 2009 la regjeringen frem dokumentet ”Nye byggesteiner. Neste trinn i Regjeringens nordområdestrategi” hvor syv satsingsområder defineres. Sammen med Nordområdestrategien, som ble lagt fram 1. desember 2006, legger de to dokumentene opp til en helhetlig, koordinert og langsiktig nordområdepolitikk.

–Framsenteret er en ny byggestein i nordområdestrategien, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Framsenteret utfører tverrfaglig forskning mellom naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap, og er en viktig nasjonal og internasjonal arena som også gir innspill i klimarelaterte spørsmål. Bedre kunnskap om klima og miljø er av stor betydning for forvaltning, klimatilpasning og samfunnsplanlegging i nord.

Det nye senteret vil i første omgang være et nettverk som inkluderer 19 norske forskningsinstitusjoner med base i Tromsø. Senteret er en utvidelse av Polarmiljøsenteret.

Media om åpningen

Aftenposten: – En kraftsamling av klimakunnskap

NRK: Gir 168 millioner til nordområdesatsing

Nordlys: Stilfull åpning

iTromsø: Glede for nytt nordområdesenter

NTB/forskning.no

lignende nyheter