Lanserer Amundsens egne sørpolfilmer

Roald Amundsen og hans menn på Sydpolen 15. desember 1911.

Roald Amundsens filmer fra sørpolekspedisjonen 1910-1912 kommer på DVD 6. mai. Dette er en filmhistorisk utgivelse fra ferden der Amundsen skrev verdenshistorie. Filmene er nyrestaurerte og har nyinnspilt musikk, og de kan oppleves slik de ble vist under premieren i 1912. DVD-en er utgitt av Norsk filminstitutt og Nasjonalbiblioteket.

Norsk filminstitutt og Norsk Polarinstitutt inviterer til DVD-lansering av polfarer Roald Amundsens egne sørpolfilmer på Verdensteatret i Tromsø fredag 7. mai kl. 12.00. Arrangementet er åpent for publikum.

Ekspedisjonsfilmer var populær underholdning. Amundsens første foredrag med filmvisning i Kristiania i 1912 trakk 2000 begeistrede tilhørere. Han dro også fulle hus med foredraget sitt i Tyskland, Frankrike, Belgia − til og med i England, konkurrentens hjemland.

Filmene er helt enestående i verdenssammenheng, og er med som en av veldig få filmer i UNESCOs internasjonale register Verdens hukommelse (Memory of the World).

På DVD-en presenteres filmen i fire ulike versjoner med nyarrangert musikk. En bok følger også med, som setter film- og fotomaterialet inn i sin historiske kontekst. Jan Anders Diesen har skrevet om filmens historie og Harald Østgaard Lund har skrevet om det kjente sørpolbildet som er på omslaget på DVD-en.

Les mer på Norsk Polarinstitutts nettsider

Nettstedet polarhistorie.no

lignende nyheter