Klart for nasjonal jubileumsfest

Framsenteret er et av knutepunktene for den nasjonale feiringa av at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde Sørpolen. Herfra starter blant annet polarparader. Foto: Helge M. Markusson. Framsenteret. Frontfoto: Amundsen og de fire andre i sydpolekspedisjonen planter det norske flagget på Sydpolen. Postkort av Andreas Bloch. Utgiver: Mittet & Co. Eier: Nasjonalbiblioteket.

Programmet for dagen inneholder mange ulike aktiviteter som blant annet utendørs fotoutstilling og forestillinger for barn, filmvisning, utstilling av elevarbeider, avduking av minnesmerket av Helmer Hansen, polarparade og nasjonal jubileumsfest.

Norsk Polarinstitutt har oppgaven å drive sekretariatet for NansenAmundsenåret 2011, og de har lagt opp til et storstilt program.

Framsenteret er et av de sentrale punktene for feiringa. Blant annet skal Kronprinsen, og et stort følge, være gjest i Framsenterets auditorium. I tillegg til presentasjon av forskinga og senteret vil det vises en film som viser Roald Amundsens originale filmopptak fra hans ekspedisjon til Sørpolen 1910-1912. Filmen er restaurert av Norsk Filminstitutt.

Amundsen tar solhøyden og Helmer Hansen kontrollerer den kunstige horisonten på Sydpolen 14. – 17. desember 1911. Fotograf: ukjent. Eier: Nasjonalbiblioteket.

Kronprinsen vil også være tilstede når Arktisk Forening hedrer sørpolfarer og ishavskipper Helmer Hanssen med et minnesmerke. Det får plassering mellom Polstjerna og Polaria. Det er barnebarnet til Helmer Hansen, Helmer Hanssen-Høgstad som skal avduke minnesmerket, som er laget av Per Ung og Elena Engelsen.

Tromsøs gater blir igjen fyllt av en polarparade som markerer vår polare tilkytning. Ruta går fra Framsenteret til Stortorget via Roald Amundsens plass. Polaria har gratis entre fra kl. 1530 og serverer gratis gløgg. Kaféen er også åpen.

Fullstendig program i pdf-format

Følg jubileumsekspedisjonen til Sørpolen

Utstillingsåpning ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet

 

lignende nyheter