Bli med på den store kunnskapsjakten sammen med forskere fra Framsenterets institusjoner! De nasjonale forskningsdagene arrangeres i tidsrommet 21. september – 2. oktober 2016. Her finner du full oversikt over hvor du kan møte oss.
Framsenteret har i år valgt å legge vekt på to aktiviteter under de nasjonale forskningsdagene (21. september – 2. oktober); Fritt Fram! og Forskerne kommer!
Fritt Fram! er en del av den store kunnskapsjakten i Tromsø 1. og 2. oktober. Forskningsfestivalen arrangeres av Framsenteret og UiT Norges arktiske universitet 1. og 2. oktober, og er en del av forskningsdagene 2016. De fleste forskningsinstitusjonene deltar. 1. oktober er det åpent hus i og utenfor Framsenteret, Polaria, Polstjerna og forskningsskipet Lance.
«Forskerne kommer!» er et formidlingstilbud produsert av Framsenteret. Forskere fra senterets medlemsinstitusjoner reiser rundt og forteller hva de driver med. I år treffer du oss i Nordreisa, Skjervøy, Lenvik, Målselv, Harstad og Narvik
Komplett program dag for dag:
Kirkenes, onsdag 21. september 18.00. Sør-Varanger kultursal: Åpning av forskningsdagene i Finnmark og Troms.
Årets åpning av festivalen blir i grensebyen Kirkenes. Samovarteateret har laget en forestilling i samarbeid med UiT Norges arktiske universitet, NIBIO og Framsenteret. Med en spesiallagd forestilling der forskere samarbeider med Samovarteateret. I etterkant av forestillingen arrangerer UiT en cafèdialog med sentrale aktører.
«Forskerne kommer!» er et formidlingstilbud produsert av Framsenteret. Forskere og formidlingsfolk fra senterets medlemsinstitusjoner reiser rundt og forteller hva vi driver med. Her er kvintetten som du kan treffe under årets forskningsdager.
Linda Hanssen, forsker ved NILU – Norsk Institutt for luftforskning på Framsenteret.
– Jeg undersøker produkter og miljøprøver for miljøgifter, og finner dem overalt. Mennesker kan ta aktive valg og beskytte seg mot dem, men vi må også ta aktive valg og beskytte miljøet. Som kjemiker har man kunnskapen og muligheten til å gjøre dette, vi er vaktbikkjer for naturen.
Karl-Otto Jacobsen, forsker ved Norsk institutt for naturforskning på Framsenteret.
-Jeg jobber i hovedsak med dagrovfugler og ugler, slik som snøugle, kongeørn og hubro.Snøugler han jeg jobbet med siden 2004, og dette er også min store lidenskap. Samarbeidsprosjekt som jeg leder, har avdekket mye viktig og ny kunnskap om denne karismatiske og nomadiske arten i vår fauna.
Geir Wing Gabrielsen, forsker og seksjonsleder for miljøgiftprogrammet ved Norsk Polarinstitutt på Framsenteret.
-Jeg har arbeidet med studier av fryktadferd hos fugler, studier av sjøfuglers næringsbiologi og energiomsetning, tilpasninger til å leve i kalde omgivelser samt studier av effekter av miljøgifter på arktiske dyr. I de senere år har jeg også arbeidet med studier av effekter av plast/mikroplast på sjøfugler i Arktis.
Perrine Geraudie, forsker, Akvaplan-niva, Framsenteret i Tromsø
-Mitt arbeid består blant annet i å studere effektene av oljeforurensning på ulike marine arter, som for eksempel kongekrabbe, skjell, fisk, og fugler i arktiske strøk. Siden 2010 har jeg arbeidet ved Akvaplan-nivas hovedkontor på Framsenteret.
Kjetil Sagerup, forsker, Akvaplan-niva, Framsenteret i Tromsø
-Jeg har forsket på biologiske effekter av miljøgifter hos sjøfugler og har de siste årene også forsket på effekter av diesel på marine dyr. Jeg har utdannelse fra Universitetet i Tromsø og tok her min doktorgrad om effekter av miljøgifter på sjøfugler.
Forskerne kommer til:
Målselv, fredag 23. september 10.00 – 11.30 Bardufoss videregående skole: Forskerne kommer!
- Miljøgifter, og hvordan de påvirker oss.
- Forskning på snøugler og hvordan klimaendringer påvirker fugler.
Finnsnes, lørdag 24. september, forskningstorget Finnsnes. 11.00 – 15.00: Forskerne kommer!
- Hva skjer når et stort utslipp av diesel havner i havet? Hvordan spres det? Hva vi kan gjøre for å få noe av dieselen opp, og hva skjer med dyrene som får diesel på seg? Dette er utgangspunktet for Framsenteret sin stand på forskningstorget på Finnsnes. Forskerne har tatt for seg et reelt utslipp som fant sted på Skjervøy i Nord-Troms for få år siden.
- I tillegg kan du få informasjon om forskning og forvaltning på klima og miljø i nordområdene når du besøker vår stand!
Nordreisa, mandag 26. september, forskningstorget Halti næringshage, Storslett 10.00 – 12.00: Forskerne kommer!
- Hva skjer når et stort utslipp av diesel havner i havet? Hvordan spres det? Hva vi kan gjøre for å få noe av dieselen opp, og hva skjer med dyrene som får diesel på seg? Dette er utgangspunktet for Framsenteret sin stand på forskningstorget på Storslett. Forskerne har tatt for seg et reelt utslipp som fant sted på Skjervøy i Nord-Troms for få år siden.
- I tillegg kan du få informasjon om forskning og forvaltning på klima og miljø i nordområdene når du besøker vår stand!
Skjervøy, mandag 26. september, Hotell Maritim, på Bøteriet den 26.sept. kl. 17.30-19.30: Forskerne kommer!
- Hva skjer når et stort utslipp av diesel havner i havet? Hvordan spres det? Hva vi kan gjøre for å få noe av dieselen opp, og hva skjer med dyrene som får diesel på seg? Forskerne har tatt for seg et reelt utslipp som fant sted på Skjervøy i Nord-Troms for få år siden som de vil fortelle om dette møtet.
Harstad, tirsdag 27. september, UiT Campus Harstad 12.00 – 15.00: Forskerne kommer!
- Plast i hav, en global trussel.
- Miljøgifter, og hvordan de påvirker oss.
- Forskning på snøugler og hvordan klimaendringer påvirker fugler.
Harstad: tirsdag 27. september, De fire roser, 19.00 – 21.00: Forskerne kommer!
- Fire roser og en forsker. Plast i hav, en global trussel. Forskning på økologisk vin.
Narvik, tirsdag 28. september, Fredssenteret 12.00 – 15.00: Forskerne kommer!
- Plast i hav, en global trussel.
- Miljøgifter, og hvordan de påvirker oss.
- Forskning på snøugler og hvordan klimaendringer påvirker fugler.
—
Bli med på den store kunnskapsjakten utenfor Framsenteret, Polaria og Polstjerna. Forskningsdagene i Tromsø har blitt en festival!
På dette området arrangeres Fritt Fram! 1. oktober 2016: I og utenfor Framsenteret, Polaria og Polstjerna. Foto: Framsenteret.
En rekke institusjoner og en haug med forskere står klar til å fortelle om den grenseløse forskninga de driver med. I lufta, på jorda, over og under havoverflata.
Her finner du komplett program for "Fritt Fram!", med tid sted og klokkeslett
Aktiviteter, stands, foredrag, omvisinger og spill, som for eksempel:
Ill: Kine Yvonne Kjær/Framsenteret.
Plast i hav, en global miljøtrussel.
Hva kan du gjøre for å stoppe det? Hva er egentlig mikroplast og hvorfor er det farlig? Hvor mye søppel finner dykkerne i Tromsøysundet? Gå søppellabyrinten!
Isen er full av informasjon
Ved å bore iskjerner og analysere disse i et laboratorium kan man få ut informasjon om historiske klimaforhold, forurensing og atmosfæriske gasser som CO2. Lurer du på hvordan det er mulig?
Ill: Kine Yvonne Kjær/Framsenteret.
Gåsas grenseløse og farlige reise
Bli med på gåsespillet! Klarer du å komme deg gjennom hele den fantastiske ferden til gåsa?
Radioaktivitet og mat
Bli med på en undersøkelse av radioaktivitet i daglige matprodukter fra lokalprodusenter!
Lær om vær!
Alle snakker om det, men hva vet du egentlig om været? Meteorologiske institutt bygger opp et eget vær-rom i Framsenteret.
Ill: Kine Yvonne Kjær/Framsenteret.
Hei, en hai!
Hvordan ser en hai ut på innsiden? Lær mer om haien, og den er ekte og vi skal dissekere den.
Polarhistoriske foredrag om grenser og kartlegging
Kom og hør polarhistorikere fortelle om Nansens utforskning av Polhavet; norske forskeres kartlegging av Svalbard og Norskehavet; grensekonflikter og -samarbeid mellom Norge og Russland; og Barentshavets strategiske betydning under den kalde krigen.
Selforing og -trening
Her får du se seler på nært hold. Det er nesten ingen grenser for hva de kan få til! Bli med på selforinga og lær mer om storkobber og steinkobber. Hva bruker storkobben bartene til? Lær om hvordan selen klarer å dykke så dypt.
Sjøfugl, uten grenser
Ny teknologi gjør det nå mulig å studere sjøfuglenes vandringer på en helt ny måte. Hvordan gjør vi det, og hvilke hemmeligheter har vi avslørt? Møt forskere fra «fuglefjellet»!
Åpen båt på forskningsskipet Lance (Norsk Polarinstitutt)
Benytt sjansen til å se hvordan forskere og mannskap lever og arbeider under forskningsekspedisjoner i polområdene. (NB! 14.00 – 16.00 på Prostneset). Lær om havforskning.
Kontaktperson arrangementer i regi av Framsenteret under forskningsdagene 2016:
Helge M. Markusson
+4748091373