Finsk statsbesøk: Framsenteret i fokus

Forskningsskipet, R/V Helmer Hansen får storfintg besøk i morgen. Foto: Else Bottengård, UIT.

Den finske presidenten, Sauli Niinistö og hans kone, Jenni Haukio, kommer til Tromsø fredag formiddag sammen Kronprins Haakon. Sammen med dem kommer det et stort følge samt et stort finsk pressekorps. Totalt er 17 finske journalister akkreditert på turen. I tillegg kommer norsk presse.

Etter det svært vellykkede besøket til USAs utenriksminister, Hillary Clinton, i juni år kom det et klart ønske fra Utenriksdepartementet om en ny tur med forskningsfartøy. Det betyr at presidentparet og kronprinsen skal på tur R/V Helmer Hansen, som eies av Universitetet i Tromsø. I løpet av den to timer lange turen skal følget bli presentert for Framsenterets virksomhet av Jan-Gunnar Winther (leder for sentermøtet), Sidsel Grønvik (leder av Framsenterets forskningledergruppe) og Are Johnsen (administrerende direktør Framsenteret AS).

Også Arktisk Råd og K-sat skal presentere seg ombord på R/V Helmer Hansen.

Lance

Samtidig skal pressekorpset på tur med Norsk Polarinstitutts R/V Lance. Mens de to fartøyene følger hverandre ut mot Balsfjord skal pressen informeres om Framsenterets fem forskningssamarbeid, også kalt flaggskip.

Arne Bjørge fra Havforskningsinstituttet vil presentere: Effekter av klimaendringer på fjord- og kystøkologi. Gunnar Sander fra Norsk Polarinstitutt skal presentere Havisen, teknologi og avtaleverk. Rolf Anker Ims fra Universitetet i Tromsø skal snakke om flaggskipet Effekter av klimaendringer på terrestre økosystemer, landskap og urfolk. Mats Granskog, Norsk Polarinstitutt, skal fortelle om Havforsuring i nordlige farvann. Dorte Herzke fra NILU – Norsk institutt for luftforskning, skal presentere Miljøgifter – effekter på økosystemer og helse.

-Det er svært hyggelig at vi får så stor oppmerksomhet og at vi får mulighet til å fortelle om vår aktivitet, sier administrerende direktør i Framsenteret AS, Are Johnsen.

lignende nyheter