I de 225 årene som har gått siden Tromsø ble grunnlagt har folk tilpasset seg best mulig et klima i endring. Det er dette det skal handle om når vi arrangerer Forskernatt på Storgata camping i Tromsø fredag 27. september. Vi skal nemlig presentere et arktisk moteshow!

De fire damene på bildet er fotografert på en vei i Tromsø en gang på femtitallet. De er kledd i buksedrakt for friluftsbruk. Hadde det vært i dag ville de antagelig stilt opp i high-tech fargeglade friluftsplagg, og heller valgt buksedraktene når de skulle på byen. Akkurat som moten endrer klimaet i Arktis seg. Foto: Gunnar Christiansen AS fotosamling/Perspektivet museum.

Det er Arktis og nordområdene som opplever de største endringene på grunn av den globale oppvarminga. Gjennomsnittstemperaturen i Longyearbyen har økt med over fem grader de siste 30 årene. Havisen er ikke like tjukk og ligger ikke like lenge som før. I Tromsø har skisesongen blitt kortere, og på vidda opplever vi økende gjengroing.

Foto: Helge M. Markusson/Framsenteret

I de 225 årene som har gått siden Tromsø ble grunnlagt har vi som bor her tilpasset oss best mulig et klima i endring.  Og det handler ikke bare om å kle se fornuftig. Det vi lever av; naturlige ressurser er konstant utsatt for endringer i klimaet.  For eksempel fører et stadig varmere hav fører til store endringer i det økosystemet som er vårt matfat.

Det er dette det skal handle om når vi arrangerer Forskernatt på Storgata camping i Tromsø fredag 27. september. Vi skal nemlig presentere et arktisk moteshow som skal gjøre deg oppmerksom på hva som skjer.

Modeller og forskere stiller på gulvet, og vi kan love dere noen tankevekkere, for ikke å glemme noen riktige så raffe kostymer!

lignende nyheter