En gruppe elever fra en nederlandsk videregående skole reiste helt til Tromsø for å lære mer om plastforsøpling i nord.

Forskningskoordinator ved Framsenteret, Kathryn Donnely, demonstrerer for nederlanske ungsommer hvordan man tar vannprøver med håv. Foto: Espen Bergersen.

En nederlandsk gruppe på 32 elever og fire lærere fra den videregående skolen Het Baarnsch Lyceum, som ligger i Baarn i Nederland, besøkte nylig Tromsø. Dette er åttende året at nederlandske skoleelever er her for å lære om nordområdene. I tillegg til Framsenteret, besøkte gruppene blant annet UiT Norges arktiske universitet og Polaria.

Der møtte de som vanlig forskere for å lære om pågående forskningsprosjekter i Framsenteret og UiT. På Framsenteret ble de møtt av forsknkingskoordinator Kathryn Donnelly og seniorforsker Claudia Halsband (Akvaplan-niva), som leder arbeidsgruppen Plast i Arktis.

-Vi skal etablere og formidle kunnskap om omfanget, fordeling og transport av plastforurensing i nordområdene, og forske på hvordan det påvirker arktiske økosystemer på land, sjøis og i havet, sier Claudia Halsband.

Praktiske øvelser

Foto: Espen Bergesen.

I idylliske Telegrafbukta samlet elevene strandsøppel og lærte hvor lang tid det tar for typiske forbruksvarer laget av plast blir brutt ned i arktiske miljøer før de blir mikroplast.

Foto: Espen Bergesen.

En kajakkdrevet prøvetaking ble også utført for å samle mikroplast fra sjøvann. Studentene fant blåe og svarte fibre fra klær i sine prøver. Claudia forklarte hvordan disse kan interagere med små marine dyr, zooplankton, gjennom innblanding og når de spiser plastfragmenter.

Foto: Espen Bergesen.

Med kaffe og vafler ble fremtidige løsninger på plastforurensningsproblemet diskutert og avsluttet et nyttig og særdeles aktuelt formidlingsarrangement.

 

lignende nyheter